Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен,

...
Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен,
Коментари Харесай

Румен Радев: Подходите към зеления преход трябва да са социално и икономически справедливи

Преходът към климатична индиферентност би трябвало да бъде добре премислен, равномерен, обществено и стопански обективен, тъй че да усилва благосъстоянието на хората, а не да го понижава. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след формалната гала по разкриване на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители, които вземат участие в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27), хазаин на която е Египет. Това оповестиха от  прессекретариата на президента.



" Климатичните промени са факт - всяка година умират хиляди хора от естествени катаклизми, а цели страни са обречени на апетит и бедствия “, съобщи Румен Радев и уточни, че усложнената геополитическа конюнктура постанова гъвкави подходи и рационално мислене за решение на проблемите.

Българският държавен глава означи, че извънредно значима тематика на COP27 е точно разпределението на запаси за действия, смекчаващи климатичните промени. " Очаквам да реализираме сливане на напъните за основаване на фондове за вложения в нови технологии, с цел да решим проблемите с лимитираните финанси в международен мащаб “, съобщи Румен Радев, като регистрира комплицираната обстановка, обвързвана с войната в Украйна, енергийната, икономическата рецесия, високата инфлация. Президентът добави, че в актуалната геополитическа конюнктура редица страни разчитат на изкопаеми горива, а огромна част от вложенията са ориентирани за подсилване на сигурността на страните. Това значи, че са нужни нови, още по-авангардни технологии, тъй че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме, добави президентът.

" България е доста дейна изключително в нашия район във връзка с гъвкави подходи за произвеждане на електрическа сила, за съхраняването й и за транспорт на енергоресурси “, означи Румен Радев. Той добави, че страната ни има капацитета да създава силата на бъдещето – зелен водород, и да се трансформира в районен водач със модерни и екологични системи, основани на естествени запаси, за запазване на сила. " Имаме запаси за задачата, нужни са вложения освен от българска страна, само че дружно с нашите сътрудници да обединим напъните си за взаимноизгодни планове “, съобщи Румен Радев. Той уточни, че страната ни си е върнала въздействието в района с стартирането в комерсиална употреба на газовата връзка Гърция-България, само че има и би трябвало да употребява капацитета си освен да придвижва енергийни източници.

В рамките на интернационалния конгрес българският държавен глава има участия в двустранни срещи и полемики на високо ниво. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР