Преходът има и своите деца. Ангел Иванов е роден на

...
Преходът има и своите деца. Ангел Иванов е роден на
Коментари Харесай

Роден на 10 ноември – как се пораства с промяната?

Преходът има и своите деца. Ангел Иванов е роден на 10 ноември 1989 година. Как наподобява преходът през неговите очи – вижте в изявлението на Екатерина Костова с него.

 

На 10 ноември 1989 година, ден след рухването на Берлинската стена, по време на Ноемврийския пленум на Централния комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков е освободен от длъжността общоприет секретар на партията.

Датата е възприемана като начало на така наречен „ български преход към народна власт и пазарна стопанска система “. Свалянето на Живков е проведено от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Дни по-късно Народното събрание отстранява от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи рецензията към държавното управление. Българска комунистическа партия се отхвърля от еднопартийния модел на ръководство месец по-късно, когато Централният комитет взема решения за курс към парламентарна народна власт, а през януари 1990г. се гласоподава анулация на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. През юни 1990 година в България се организират и първите многопартийни парламентарни избори в България.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР