Преговорите за т.нар. зърнена сделка в Истанбу бяха прекратени и

...
Преговорите за т.нар. зърнена сделка в Истанбу бяха прекратени и
Коментари Харесай

Удължаването на зърнената сделка с Русия е пред провал

Преговорите за така наречен зърнена договорка в Истанбу бяха прекъснати и е прекомерно евентуално тя да не бъде удължена. Разговорите бяха през вчерашния ден и през днешния ден сред зам.-министрите на защитата и външните работи на участниците в Черноморската самодейност - Русия, Украйна и Турция.

Според съветския зам.-министър на външните работи Сергей Вершинин договорката ще престане да съществува, в случай че консенсус за удължаването ѝ не бъде реализиран до 18 май, когато изтича сегашният период.

" Инициатива, която носи едностранни изгоди, надали може да бъде приета и доказана от всички. Естествено, ние пазиме на първо място националните ползи на Русия, на нейните аграрни производители и производители на торове и, естествено, вършим това, като отчитаме и общата обстановка на международния пазар на храни - тя е много нестабилна ", сподели Вершинин.

Черноморската зърнена самодейност бе подписана в Истанбул през юли 2022 година за период от 120 дни с опция за удължение. Такова удължение - с още 60 дни, бе реализирано през март. Но договарянията за още един нов период бяха прекъснати през днешния ден, без да се реализира съглашение.

Сред главните условия на Москва за идващото удължение са връщането на „ Росселхозбанк “ в интернационалната платежна система SWIFT и възобновяване на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса. Те не бяха признати и следва възможните последващи преговои да са онлайн, заяви пък украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

" Преговорите в Истанбул завършиха. Организация на обединените нации и Турция, като страни, които са подписали, демонстрират схващане, че зърнената самодейност е от решаващо значение за международната продоволствена сигурност и би трябвало да действа стабилно. Ето за какво, по тяхно предложение, по-нататъшните съвещания по отношение на деблокирането на самодейността ще продължат в онлайн формат ", добави Кубраков.

Според Кубраков украинската делегация за следващ път е подчертала, че договорката за зърно би трябвало да бъде продължена за по-дълъг интервал и удължена. Според украинския министър обаче " преди всичко е належащо да се правят инспекции в сходство с процедурите на Съвместния координационен център в Истанбул “.

В резултат на диалозите в Истанбул не е взето решение за нова среща по договорката за зърното на равнище заместник-министри. Това съобщи и съветският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин за ТАСС.

Зърнената договорка от юли 2022 година бе подписана за изнасяне на зърно от Украйна и Русия през Черно море, с цел да може продукцията да доближава до извънредно нуждаещите се пазари по света. От сключването на договорката са превозени над 30 млн. тона зърно по черноморските коридори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР