„Преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС навлизат в заключителната

...
„Преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС навлизат в заключителната
Коментари Харесай

Станишев: Бездействието отново превръща България в безгласна буква по ключови процеси за бъдещето на ЕС

„ Преговорите за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз навлизат в заключителната си фаза. Този път залогът е още по-голям – с изключение на финансирането на всички политики на Европейски Съюз за идващите седем години, от бюджета зависи и контрактуваният от европейските водачи избавителен фонд в размер на 750 милиарда евро. Европа не може да си разреши цената на възможен неуспех в договарянията. Експертите плануват стесняване на европейската стопанска система с 7% през 2020 година и 5% през 2021 година в резултат на пандемията. Зад тази статистика стоят хиляди бизнеси, които изнемогват, както и милиони европейци, борещи се да запазят работните си места. Времето за туптене на топката и вътрешни боричкания сред държавите-членки изтече. Средствата би трябвало да стигнат до засегнатите хора и компании в най-кратки периоди, с цел да избегнем нова вълна на безработица и банкрути. “

Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на видеоконферентна среща с 22-ма водачи на леви парламентарни групи в националните парламенти, ръководителите на националните делегации от Групата на социалистите в Екологичен потенциал, както и еврокомисарят за стопанска система Паоло Джентилони.

В полемиката беше разисквана многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, Планът за възобновяване на Европа и нуждата от бърза ратификация в националните парламенти на решения за разширението на личните запаси на Европейски Съюз.

„ За да се трансформира бюджетът в действителност, националните парламенти би трябвало да одобряват всички детайли от Плана за възобновяване, които са нужни за разширението на личните запаси на Европейски Съюз. Те са единственият метод да избегнем в допълнение натоварване на националните бюджети след Брекзит, като в това време финансираме всички основни политики за възобновяване на стопанската система, препоръчани от социалистите и признати от Европейска комисия – Подкрепа за понижаване на риска от безработица (SURE), Фонд за обективен преход, Механизъм за минимална работна заплата, както и доста други. ПЕС към този момент направи свои оферти за вероятните нови източници на доходи в Европейски Съюз. Сред тях са данъчно облагане на софтуерните колоси и налог върху финансовите транзакции – все хрумвания, които срещат опозиция от страна на десницата, която за следващ път потвърждава, че брани ползите най-много на огромните корпорации. “

„ Водени от правилата си за народен нарцисизъм, десните държавни управления в Полша и Унгария още веднъж извиват ръцете на европейските жители. Те отхвърлят да ратифицират възстановителния проект и слагат ултиматум за унищожаване на обвързаността с върховенството на закона. Подобен компромис с съществени правила и полезности съставлява изнудване на едни държави-членки от други, от което пострадали в последна сметка ще бъдат всички европейски данъкоплатци. Принципите на правовата страна не подлежат на договаряния и обвързването на средствата по европейския оздравителен проект с тях е нужната гаранция, че парите и политиките ще бъдат разходвани дейно за подкрепяне на хората и компаниите. ПЕС ще продължи да упорства за по-силен и справедлив общоевропейски механизъм за съблюдаване на върховенството на правото и няма да разреши неотложната помощ за хора и бизнеси да стане жертва на властническите упоритости на някои държавни управления. “, безапелационен беше Станишев.

„ Дебатът за идващия бюджет на Европейски Съюз тече интензивно в редица страни, а някои към този момент са показали пред Европейската комисия свои проекти за възобновяване. В България обаче напъните на ръководещите са съсредоточени върху опазване на властта. Затова все по-голяма е заплахата българският проект да се създаде в нечий кабинет, вместо след необятен публичен спор. Чиновническият метод по никакъв метод няма да способства за действителното възобновяване и развиване на стопанската система ни. Бездействието още веднъж трансформира България в безгласна писмен знак по основни процеси за бъдещето на Европейски Съюз, защото страната ни отсъства от полемиките за това кои политики би трябвало да залегнат в идващия бюджет. Работа на държавно управление е да отстоява значимите за България цели. “, заключи президентът на ПЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР