Преговорите за ротацията между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в

...
Преговорите за ротацията между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в
Коментари Харесай

Приключиха преговорите ГЕРБ/СДС - ПП/ДБ за ротацията. Резултатът ще е ясен при Радев

Преговорите за ротацията сред екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в постройката на някогашния партиен дом завършиха късна довечера след близо 12 часа тежки диспути. Те започнаха тази заран в 10.00 часа и приключиха вечерта в 21.30 ч.

Редултатите ще станат ясни в понеделник по време на консултациите при президента.

 

Твърдото решение на договарящите беше договарянията да бъдат финализирани довечера, с цел да се яват при президента с ясни позиции.

 

Преговарящите заседаваха в една от залите в постройката на Народното събрание, само че без достъп до персоналните си мобилни телефони. По тази причина даже пиарите на политическите сили не успяваха да дадат информация за хода на договарянията, нито за техния край. И през днешния ден медиите не бяха позволени в постройката на Народното събрание. Единствено преди днешното начало на диалозите Деница Сачева от ГЕРБ съобщи, че мнения ще има едвам след края на преговорния развой.

 

Разговорите започнаха още през вчерашния ден, само че и след края им нямаше информация за медиите.

 

Тази заран преди възобновяване на договарянията зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Деница Сачева, която е част от преговорния екип, съобщи пред медиите, че на този стадий диалозите са градивни.

 

В петък Габриел и министър председателят в оставка Николай Денков оповестиха, че ще се прегледат точка по точка импортираните и от двете обединения преговорни документи.

Официално са ясни предложенията на ГЕРБ за съдружно съглашение и на ПП-ДБ за меморандум за назначенията в основни държавни органи.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли да взе участие в договарянията и делегира пълномощия на Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

 

Екипът на ПП-ДБ включва Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

 

Преди началото на вчерашните договаряния съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че " първо ще обсъдим промените, по-късно структурата и състава на Министерския съвет ". Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков прикани за реалистични цели и за следващ път подчертава върху измененията в службите и регулаторите.

 

В понеделник и вторник президентът Румен Радев ще организира консултациите с партиите, след които ще връчи първия мандат на излъчения от ГЕРБ-СДС претендент за министър председател.

 

Държавният глава означи, че ще реши по кое време да връчи първия изследователски мандат след консултациите с партиите. Радев към този момент даде поръчка, че ще изчака да минат всички срещи с политическите сили, с цел да реши по кое време да връчи първият мандат за съставяне на кабинет. Ако реши да го направи още тази сряда (12 март), това значи, че ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще имат най-малко още два дни за диалози преди началото на конституционната процедура по връчването на мандатите

 

Според Радев, в случай че се стигне до назначението на служебно държавно управление най-големият проблем ще е в неналичието на отговорност.

С поправките в Конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при вероятно служебно държавно управление. Аз имам лимитирана опция да избера министър-председател. Той от своя страна би трябвало да избере министри, а аз с моя автограф да поема отговорност за тях без да ги познавам, изтъка Радев.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР