Преговорите за реализиране на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС

...
Преговорите за реализиране на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ДПС ще подкрепи първия мандат, Борисов допуска Конституционно правителство

Преговорите за осъществяване на държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС не престават.

В понеделник (22 май) претендентът за министър председател на най-голямата парламентарно показана политическа мощ – Мария Габриел, би трябвало да върне досието с мандата на президента Румен Радев, а дали в нея ще има състав на кабинет, към този момент остава въпрос с неразбираем отговор.

„ Работим за първия мандат “, акцентира тази заран в коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Оптимист съм, тъй като всички са изпратени тук, с цел да решат най-малко четири - пет съществени политики, считаме, че виновните хора би трябвало да поддържат държавно управление “, разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

Борисов отклони въпросите за кабинет и състава му към претендента за министър председател Мария Габриел. Тя има всички права, дадени от групата, да договаря, работи и да взема решения, изясни Борисов.

На въпрос от кое място ще получат недостигащи гласове за държавно управление, той разяснява:

„ Ще ви отговоря по този начин, както преди време отговаряше Кирил Петков – идната седмица, в случай че няма държавно управление, няма да има бюджет, приходите в хазната за първото тримесечие до момента с това движение, с което вървят, ще са по-малко най-малко с милиард и половина. Юни - сред 10-и е 14-ти, ще спрем да плащаме, страната няма да може да си заплаща даже заплатите и пенсиите “.

Без държавно управление бюджет не се гледа и няма да се гледа, безапелационен е водачът на ГЕРБ. Той акцентира, че освен бюджетът е пленник за държавно управление, пленник е и проектът за възобновяване, Шенген, еврозоната, фондовете.

„ Имаме толкоз проблеми, които сега стоят заложници на това да се вършат някакви политически игрички “, уточни Борисов. В противоположен случай съгласно него страната ще " крета " при ново удължение на бюджета, няма да има и вложения.

Докато си играем на войни и сходни неща, страната отива в канала, отговорността е на всички, посочи ръководителят на ГЕРБ.

Конституционно държавно управление също е вид, тъй като смяната в Конституцията изисква най-малко 160 гласа, съобщи още Борисов. Той посочи, че думите са въз основа на изявление на съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов. Според Борисов в идващите дни могат да се създадат още совалки по тази тематика.

„ Да изнасяш запис против който и да било не е по никакъв начин красиво, това е и уронващо достолепието на този, който го прави, аз през живота си не съм записвал никого “, съобщи Борисов по тематиката с основния прокурор.

Не работим против персони, няма никаква персонална офанзива, увери той и подсети, че приемането на механизъм за надзор на основния прокурор е изискване за Плана за възобновяване. А това са 60 милиарда лева в интерес на българите, да ги рискуваме - няма смисъл, уточни Борисов.

Той още веднъж съобщи, че се е чувал с Иван Гешев два пъти след гърмежа до автомобила на основния прокурор - един път, с цел да го попита по какъв начин е, а по-късно - да го помоли да създадат по този начин, че поръчителите и причинителите на атентата да бъдат разкрити, с цел да спрат спекулациите за самовзривяване.

Междувременно, от втората парламентарно показана политическа мощ ПП-ДБ резервират позицията си да не поддържат държавно управление с първия мандат.

„ Животът е цветен, само че аз персонално не чакам някой от нашите депутати да гласоподава " за " първия мандат “. Това сподели пред публицисти в Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Попитан дали има терзание в техните среди, че ГЕРБ могат да опитат да отделят пет индивида, които не им доближават за 121 гласа, Денков сподели, че нямат терзания.

ГЕРБ-СДС обаче ще може да разчита на поддръжката на Движение за права и свободи, съобщи ръководителят на партията Мустафа Карадайъ. Той уточни, че от Движението са виновна партия и ще поддържат мандата на ГЕРБ.

„ Ние се отнасяме доста съществено към тази тематика. Разговорите и срещите не престават. Полагаме старания за превъзмогване на политическата рецесия в България, тъй като без излаз от политическата рецесия, няма по какъв начин да решаваме проблемите на хората “, уточни Карадайъ, представен от Българска национална телевизия.

Припомняме, че през вчерашния ден водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов разгласи, че те също ще дадат поддръжката си за първия мандат.

„ Възражане “ и Българска социалистическа партия към този момент остават на безапелационна позиция, че няма да гласоподават за състав на кабинет на ГЕРБ-СДС с министър-председател Мария Габриел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР