Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз трябва да

...
Преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз трябва да
Коментари Харесай

Европарламентът поиска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Преговорите за присъединение на Турция към Европейския съюз би трябвало да бъдат замразени, в случай че предложенията за промени в турската конституция бъдат прокарани, защото са в несъгласие с критериите на Европейски Съюз за участие.

Това оповестиха от Европейския парламент в резолюция депутатите, оповестена на уеб страницата на институцията.
Евродепутатите са обезпокоени, че Турция отстъпва във връзка с върховенството на закона, човешките права, медийната независимост и битката с корупцията. Те осъждат и многократните апели за връщане на смъртното наказване от страна на турския президент, което слага под въпрос участието на Турция в Съвета на Европа и води до неотложно преустановяване на договарянията с Европейски Съюз за участие.

Вземайки под внимание резултата от референдума и разширението на президентските пълномощия, резолюцията приканва Европейската комисия и националните държавни управления " публично да прекратят предприсъединителните договаряния с Турция без отсрочване, в случай че пакетът от конституционни промени бъде прокаран без промени ".

Евродепутатите също означиха в годишната си оценка за напредъка в Турция при прокарването на промени, че 2016 година е била сложна за страната вследствие на войната в Сирия, потока от бежанци, опита за прелом и поредицата от терористични офанзиви.

Те осъждат опита за държавен прелом и показват солидарността си с турския народ, само че в това време съжаляват за непропорционалния отговор на турското държавно управление, довел до арестуването на публицисти, съдии, деятели, служители, затварянето на медии, учебни заведения и университети.

Резолюцията също признава значимостта да се поддържат положителни връзки сред Европейски Съюз и Турция и поддържане на градивен и открит разговор за разрешаване на общи провокации като миграцията, сигурността и тероризма.

Евродепутатите поддържат промени в митническото съглашение сред Европейски Съюз и Турция, настоявайки човешките права и главните свободи да бъдат част от ново съглашение.

Екологичен потенциал поддържа заслужено, всеобхватно и използвано съглашение за кипърския въпрос. Депутатите приканват Анкара да покаже дейна поддръжка за бързо и сполучливо привършване на договарянията и да стартира да изтегля бойците си от острова.

Резолюцията е призната от 477 депутати против 64. С „ въздържал " се гласоподаваха 97 души. Парламентът има намерение да изпрати специфична делегация в Анкара есента за възобновяване на парламентарния разговор.

Въпреки че турският президент Реджеп Ердоган нееднократно отправяше упреци във фашизъм към Европа и някои от европейските страни и даже самичък показваше позиция, че страната му може би е редно да спре да мечтае за Европейския съюз, реакцията на Анкара в този момент бе радикално друга. Тя пристигна още преди формалното гласоподаване на резолюцията, когато единствено се знаеше, че тя е залегнала в дневния ред на Европарламента.
Реакцията бе от страна на турският министър по договарянията с Европейски Съюз Омер Челик. Той разгласи, че Анкара отхвърля всяко предложение за преустановяване на договарянията с Брюксел за еврочленството на страната в подмяна на по-силно съдействие в други области.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР