Преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат през

...
Преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат през
Коментари Харесай

Началото на преговорите за еврочленство с Македония и Албания ще започнат през юни догодина

Преговорите за присъединение на Македония и Албания да стартират през юни 2019-та година – до този компромис стигнаха министрите в Съвет „ Общи въпроси “, които заседаваха в Люксембург.

До това решение се стигна след близо 8-часови разногласия, като най-непримирими към отварянето на договаряния с Македония и Албания бяха Франция, Холандия и Дания. Министърът на външните работи  Екатерина Захариева, която председателстваше съвета, съобщи:

" Няма да укривам, че не беше елементарно. След съвсем 10 часа полемики с спирания успяхме да вземем извънредно положително решение за цяла Европа, освен за Западните Балкани. "

Решението за начало на договаряния би трябвало да е обвързано с поддръжката на Европейския съвет по-късно тази седмица. За Македония Съветът акцентира сериозната нужда от прогрес в битката против корупцията, а за  Албания - правосъдната промяна, битката с корупция на всички равнища и проведена престъпност. Европейската комисия би трябвало да показа през април следващата година отчетите за напредъка на страните-кандидатки и в случай че са позитивни, договарянията ще могат да стартират скоро по-късно.
" Това е единствено началото. Тепърва стартира процесът. Има доста работа за извършване. Като цяло това дава доста ясна времева вероятност и съответен график и за двете страни ", разяснява още Екатерина Захариева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР