Преговорите за нова коалиция разбиват някои от най-устойчивите клишета на

...
Преговорите за нова коалиция разбиват някои от най-устойчивите клишета на
Коментари Харесай

Новото правителство: за едни - шоколада, за други - играчката

Преговорите за нова коалиция разрушават някои от най-устойчивите клишета на прехода Бъдещата коалиция наподобява разнопосочна, само че всички участници в нея нямат полза от нови избори скоро Без същинска битка с корупцията всички старания за промени ще са напразни
Истината за идващото държавно управление се намира някъде по средата сред вярата и цинизма. Надеждата е, че след 12-годишно затъване в корупция капацитетът на България най-сетне може да се реализира, против която застава цинизмът, роден от десетилетия политически провали и отчаяние.

Ако договарянията за нова коалиция не престават да вървят както до момента, идната седмица ще бъде определено ново, постоянно държавно управление. И това сякаш е единственото ясно за идващите месеци. С метода, по който се сглобява това болшинство, България влиза в изцяло непозната политическа територия.

Това, което следим, е политически опит, който самичък по себе си е нещо позитивно даже да не просъществува цялостен управнически мандат. Построяването на обединението демонстрира няколко значими промени надълбоко в страната:
Реклама
Разбиват се някои от най-устойчивите клишета на прехода, свързани с антагонизма сред политическите идеологии. Съвсем до неотдавна никой не можеше да допусне, че Българска социалистическа партия и наследниците на Съюз на демократичните сили ще са в едно държавно управление. Разговорите за обединението започнаха намерено и обществено. И въпреки че по-късно минаха в изцяло затворена фаза, информацията от тях демонстрира, че договарянията не престават да са насочени към правила и търсене на резултати. За съпоставяне ГЕРБ също търсеше съдействие с всички други - Движение за права и свободи, с елементи от Българска социалистическа партия, преди този момент с десните. Това обаче постоянно се случваше на база шерване на корупцията, на база кражба на стойност, а не основаването й. Политиката напуща цирковата сцена и се връща в полето на дебатите всъщност. Поне такава беше поръчката с първите диалози сред сътрудниците в обединението. На висок глас към този момент приказват доста разнообразни хора от тези, които преобладаваха в общественото, включително медийното пространство в последното десетилетие.

Накратко, вижда се опцията да бъде строшен стъкленият капак на лъжите, операциите и пропагандата, натрапен над ръководството на страната. Освобождаването на здравия разсъдък е завой към нормалността, която липсваше прекомерно дълго време. Не е несъмнено, че опитът ще успее от първия път, само че сигурно ще затрудни връщането към предходното " още от същото ".

Промяната се усеща и по други способи. Заявката за битка с корупцията като първокачествен приоритет досега наподобява толкоз сериозна, че от нея евентуално ще има някакви резултати. Колко ще са огромни те е мъчно да се каже, само че огромните упоритости се виждат - да вземем за пример в разбиването на корупционния клъстър в земеделското министерство. От него бяха извадени организациите по храните и горите, а контролът върху еврофондовете беше трансфериран във финансовото министерство. Сериозните планове в тази посока проличаха и от оставянето на Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи, както и от проектите за промяна на КПКОНПИ.

Тези планове демонстрират и друга значима поръчка на новото ръководство, която в случай че се случи, ще бъде тектонична смяна - за пръв път от 2001 година насам Движение за права и свободи няма да има дялове във властта.
Реклама
Преди тази политическа гражданска война да бъде оповестена за сполучлива обаче, би трябвало да се видят дейностите на новата коалиция през идващите месеци. " Продължаваме промяната " и нейните сътрудници не са първите, които идват във властта с обещания да се борят и с корупцията, и да отстранен обръчите на Движение за права и свободи от държавното ръководство. С безусловно същата цел през 2009 година направи държавно управление и Бойко Борисов. Това, несъмнено, не значи, че сегашната коалиция ще се провали по същия метод.

До момента " Продължаваме промяната " съумяват да опровергаят множеството подозрения на политическите циници, само че въпросът за евентуалните пробойни си остава годен, в това число във връзка с разпределението на министерствата сред съдружните сътрудници. В държавното управление има няколко, така наречен ресурсни министерства, които ръководят най-големите обществени активи - земеделието, енергетиката и районното развиване и стопанската система. Всички те отиват под контрола не на спечелилата изборите групировка, а на съдружни сътрудници, към които има най-вече съмнения - Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. За земеделието има опити да се наложи външен надзор посредством преструктуриране, само че другите остават непокътнати. Фактът, че пътното строителство, енергетиката и държавните холдинги ще продължат без структурни промени, е резултат от най-вероятно неизбежни взаимни отстъпки.

От една страна, това носи риск от опазване на високия корупционен капацитет в тези браншове. От друга обаче, може и да е политически капан - при ясно систематизиране на сферите на въздействие експлоадирането на корупционен скандал или ще бъде решаван съгласно правилото за " нулева приемливост ", под който са се подписали всички, или ще даде явен мотив на " Продължаваме промяната " да скапе обединението и да провокира нови избори.

Колко време ще изкара това държавно управление е и един от най-често задаваните въпроси, само че за него на стадия не може да има безапелационен отговор. На пръв взор обединението от четири партии наподобява разнопосочна, само че това, по което те имат 100% подобие в позициите, е, че в околните месеци не би трябвало да има предварителни избори. Това би могло да се случи, когато някоя от тях реши, че ново гласоподаване ще й донесе полза, т.е. ще може да завоюва повече от това, което е получила на последните избори. С други думи, политическото развиване ще зависи от постигането на забележими резултати от съдружното ръководство или огромни провали на някой от сътрудниците в него. И за двете ще би трябвало време.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коронавирус 3 Банки и финанси 1 Промишленост 2 Градове 3 Медийна сергия 1 Медийна сергия 2 Медиа и реклама 3 Политика Реклама
Хубавото в тази обстановка е, че конкуренцията сред четирите партии, наподобява, ще продължи, макар че ще са дружно във властта. Най-лошият сюжет - да си разпределят обществените запаси за консенсусни обири, не наподобява евентуален.

На власт идва напълно нов модел коалиция, в която водещата партия няма преобладаваща роля, а по-скоро балансира сред ползите на всички останали. Преговорите от последните две седмици наподобява, че завършват, само че това е единствено видимо - в действителност те ще не престават от самото начало на идващото държавно управление. Идва времето на динамичната коалиция, в която непрестанно ще се водят диалози за кого да е шоколадът и за кого - играчката от яйцето на властта.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР