Преговорите за коалиционен партньор може да продължат месеци. © Reuters

...
Преговорите за коалиционен партньор може да продължат месеци. © Reuters
Коментари Харесай

С кого ще се коалира Меркел

Преговорите за съдружен сътрудник може да продължат месеци.

© Reuters Още по тематиката
Меркел завоюва изборите в Германия за 4-ти следващ път

Крайнодясна партия влиза за пръв път в немския парламент в най-новата история на страната
24 сеп 2017
Неизбежната канцлерка и нейният сътрудник

Решението на Меркел с кого да ръководи в четвъртия си мандат ще повлияе на промените в Европейски Съюз
23 сеп 2017
На вълната на антиимигрантската изразителност чак до Бундестага

" Алтернатива за Германия " може да се трансформира в трета мощ и основен опозиционер в Бундестага. Въпросът е дали ще може да се наложи дълготрайно
23 сеп 2017
Какво ще стане с Европейски Съюз след немските избори

Заедно с френския президент Еманюел Макрон Меркел ще стартира деликатни промени в еврозоната, защитата и финансите на съюза
23 сеп 2017

" Пределно ясно е, че гласоподавателите ни желаят в съпротива ", съобщи водачът на Германската социалдемократическа партия (ГДСП) Мартин Шулц след оповестяването на резултатите от парламентарните избори в неделя. По този метод Шулц освен изключи опцията за наново подписване на Голяма коалиция с водения от Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС), само че и даде началото на договаряния, които биха могли да се окажат най-трудните в ръководството на немския канцлер. Единственият вид пред нея - коалирането с Партията на свободните демократи (ПСД) и " Зелените ", предвещава дълги договаряния и немалка доза взаимни отстъпки в така наречен коалиция " Ямайка " (по цветовете на партиите черно-жълто-зелено). Разликите в позициите на трите партии вещаят дълги договаряния и немалка доза взаимни отстъпки.
Тежкият път към Ямайка

Проблемът в този сюжет ще бъде склоняването на ПСД и " Зелените " да ръководят дружно. " Не бих споделил, че двете партии са като огън и лед, само че несъмнено не са първи другари ", разяснява Кристиан Одендал от Centre for European Reform пред " Капитал ". Левият уклон на Зелените ще бъде сложен за преглъщане и за Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската партия на ХДС от Бавария.

Няколко дни преди изборите Süddeutsche Zeitung заключи отговорите на шестте съществени партии по значими за германците тематики въз основата както на стратегиите им, по този начин и на изявления на водачите им. Ето и позициите на възможните съдружни сътрудници:

Кои мигранти би трябвало да одобри Германия?

ХДС/ХСС: Германия няма задоволително младежи, които да движат стопанската система ѝ, и се нуждае от служащи с умения. Затова миграцията би трябвало да се направлява " мъдро ". Не би трябвало да се одобряват мигранти, за които страната да би трябвало да се грижи. Макар да е необходим ангажимент за помощ на хората, които са фактически в " потребност ", Германия ще упорства за нуждата за " споделена отговорност " за мигрантите, влизащи в Европа.

Либералите: Германия би трябвало да приема преследвани и нужни на стопанската система. Мигрантите, бягащи от политическо гонене и получаващи статут на бежанци, би трябвало да се връщат в страната си, откакто войната там завърши, само че да имат и право да аплайват за оставане. Необходим е доста по-централизиран режим на отменяне на молби. Администрацията да употребява британски като втори формален за връзката си с мигрантите.

" Зелените ": Трябва да се сътвори огромна стратегия за законно и несъмнено приемане на мигранти. Нужна е квота за миграция, която да работи с критерии, сходни на желаните от ХДС и ГСДП.

Кой ще заплати за " Дизелгейт "?

ХДС/ХСС: Няма нищо съответно в програмата, споделя се, че " грешките от предишното би трябвало да се поправят и да се предотвратят в бъдеще. " Политиките, общността и производителите би трябвало да работят дружно. Консерваторите обаче са твърдо срещу възбраната на дизеловите коли.

Либералите: Нямат позиция.

Зелените: Колите, които не дават отговор на стандартите, би трябвало да бъдат усъвършенствани, даже автоиндустрията на би трябвало да заплати цената. Нужно е да се разшири автопаркът на публичния превоз. От 2030 година по улиците да има единствено коли без нездравословни излъчвания.

Трябва ли да се усили минималната заплата?

ХДС/ХСС: Не става дума за увеличение, само че е нужно да се отстранен непотребните бюрократични правила, които лимитират приходите в браншове като ресторантьорството и селското стопанство.

Либералите: Изразената позиция е сходна с тази на ХДС.

" Зелените ": По-важни въпроси са премахването на " изключенията " от минималната работна заплата за някои категории труд, както и равното възнаграждение за мъже и дами.

Трябва ли Европейски Съюз да оказва помощ на страните в рецесия?

ХДС/ХСС: Нужно е придържане към Пакта за непоклатимост в Европа и в случай че това изискване е налице, ХДС е подготвена да помогне за справяне с проблеми в Южна Европа като младежката безработица. Партията обаче не дава детайлности. Поемането на общ дълг не трябва да се случва, само че концепцията за Европейски валутен фонд е нещо, което консерваторите биха приели.

Либералите: Без да влизат в детайлности, от партията упорстват, че би трябвало да се постави завършек на дългогодишната политика на негативни лихви на Европейската централна банка, защото растежът ще пристигна от промени. Всяка страна сама е виновна за пазара на труда и общественото обезпечаване.

" Зелените ": Да. Дългът на Гърция и на други южноевропейски страни би трябвало да се облекчи, нужни са вложения в климатичната политика, енергетиката и земеделието.

Как би трябвало да се подходи към Путин?

ХДС/ХСС: Путин е виновен за актове на " експанзия ", само че би трябвало да се беседва с него. Цитирана е Меркел с думите ѝ, че е " отминало времето ", когато Европа е можела да разчита на други за отбраната си. Eвропа би трябвало да се въоръжава без значение от НАТО, без това да въздейства на съдействието с него, предвид на заплахите.

ХСС в същото време предлага " график " за поетапно отпадане на глобите против Русия, до момента в който се извършват Минските съглашения и е подготвена на отстъпки за Източна Украйна, само че не и за Крим.

Либералите: Нужно е да се работи по " партньорство с Русия " като дълготрайна цел, което включва и отпадане на глобите, само че това би трябвало да стане единствено с " неотложно " преустановяване на окупацията на Източна Украйна и Крим. Ако обаче Путин прави отстъпки, те би трябвало да бъдат смекчени.

" Зелените ": Санкциите би трябвало да останат " към този момент ", тъй като Путин е отговорен за " нападателна силова политика ".

А към Ердоган?

ХДС/ХСС: Турция не може да е член на Европейски Съюз, тъй като не дава отговор на изискванията. В програмата не става дума за преустановяване на договарянията с Анкара, нито за митническия съюз. Лидерът Ангела Меркел обаче сподели през юли, че ще приказва с европейските водачи за преустановяване на договарянията.

Либералите: В сегашната си форма договарянията би трябвало да спрат, тъй като властническо ръководена Турция не може да е претендент. Турция е на първо място " сътрудник в НАТО " и " мощно обвързван с Европейски Съюз комшия ".

" Зелените ": Визите за турски жители би трябвало да отпаднат, с цел да може преследваните в родината си по-лесно да намерят леговище в Европа. Преговорите за участие и за митническия съюз би трябвало да продължат, тъй като могат да окажат въздействие върху Ердоган.

Трябва ли да се отделят повече пари за защита ?

ХДС/ХСС: Да, до 2024 година разноските за защита би трябвало последователно да стигнат 2% от Брутният вътрешен продукт според договореностите с НАТО.

Либералите: Трябва да се влага доста повече - да вземем за пример 3% от Брутният вътрешен продукт - в защитата, само че паралелно с това да се усили и сумата, която Германия отделя за развиване.

" Зелените ": Не. Сегашното състояние е хабене на средства, вместо това - освен в Германия, а и навсяъкъде в НАТО - страните участнички би трябвало да работят за взаимно обмисляне и съдействие и това ще усъвършенства активността им.

Какво да се направи против ислямистката заплаха?

ХДС/ХСС: Общ за всички провинции закон, регламентиращ активността на полицията. В взаимен център за противопоставяне на тероризма в Берлин федералното държавно управление би трябвало да работи с провинциите по общи ограничения, с цел да не остават незабелязани джихадисти като Анис Амри (атентатора от Берлин минлата година). Трябва да може в избрани обстановки армията и полицията да работят взаимно против рискове. За Бавария ХСС предлага и в допълнение опцията обвинени във връзки с коренен ислям да могат да се задържат за дълго или да се наблюдават с електронни гривни.

Либералите: Нужни са съответни стъпки като възбрана на съответни организации, засилено наблюдаване на обвинени. За разлика от ХДС либералите желаят просветителна акция в обществените мрежи и подкрепяне на съответни трудови квалификации, които да интегрират младите в стопанската система.

" Зелените ": Макар да осъждат " терора на джихадизма ", те приравняват сходни прояви с тези на крайнодесните и райхсбюргерите. По-твърди закони няма да имат действителен резултат. Нужно е засилено наблюдаване на обвинени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР