Преговорите за името на Македония приключиха на ниво външни министри

...
Преговорите за името на Македония приключиха на ниво външни министри
Коментари Харесай

Решението за името на Македония ще е в ръцете на Заев и Ципрас до дни, казаха преговарящите

Преговорите за името на Македония завършиха на равнище външни министри от Атина и Скопие и остава министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас да вземат окончателното решение, откакто се изчистят " механически и правни " въпроси.

Това сподели гръцкият външен министър Никос Коциас, представен от в. " Катимерини ". Думите му последваха среща в коридорите на конгрес на европейските водачи, който беше подготовка за срещата на върха на Европейски Съюз през юни и на който беше поканен външният министър на Македония Никола Димитров.

Коциас и Димитров се срещнаха неведнъж за половин година, откогато започнаха диалозите за името. На срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани на 17 май по тематиката разговаряха и Заев и Ципрас в миг, когато Македония се надява на решение за името до Европейския съвет в края на идния месец.

През януари двамата министър председатели разпоредиха на външните си министри да водят договарянията всъщност. " Ние... свършихме всичко, с което бяхме натоварени от министър-председателите на двете страни ", сподели Коциас в Брюксел.

" Въпросите, които би трябвало да се решат в този момент, са механически и правни ", сподели Коциас и добави, че оправянето с тях може да се чака " през днешния ден или на следващия ден ". " Щом са уредени... документите, готови на равнище външни министри, ще бъдат предадени на двамата министър председатели, които ще беседват и ще стигнат до дефинитивно съглашение. "

Възможна среща Заев - Ципрас

По-рано македонският външен министър Никола Димитров сподели за организация МИА, че е разговарял с Коциас в Брюксел до късно нощес по тематиката в Брюксел, откакто двамата организираха още една среща със специфичния делегат на Организация на обединените нации за разрешаване на разногласието, Матю Нимиц. " Имахме градивна полемика... и имаме рамката за компромис ", сподели Димитров. " Когато започнахме, имахме обилни разлики, само че до момента в който напредваме, имам усещането, че от ден на ден сме на една страна. "

Според него е допустима даже среща с Ципрас в границите на седмицата, с цел да бъде разисквано окончателното предложение. Пред гръцката организация АНА-МПА пък Димитров разгласи, че договарянията към този момент са в последна фаза и че до срещата на 28 юни е допустимо решение.

Нито Коциас, нито Димитров обясниха дали решението " за компромис ", към което са се обединили, е обвързвано с четирите до момента одобрявани оферти, или с " Илинденска Македония " - име, което се появи след срещата на Заев и Ципрас в София.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4767)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР