Преговорите за членство на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС

...
Преговорите за членство на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Преговорите със Скопие могат да започнат идната седмица

Преговорите за участие на Република Северна Македония (РСМ) в Европейски Съюз могат да стартират още идната седмица. Ако Скопие реши да поддържа френското предложение, междуправителствената конференция може да стартира до няколко дни.

Това съобщи пред Народното събрание на РСМ ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След речта й Народното събрание стартира разискването на френското предложение.

„ Преразгледаното предложение пази вашите ползи и взема поради опасенията на всички страни “, сподели Фон дер Лайен.

Тя имаше поради и България, която до неотдавна постановяваше несъгласие за започването на договарянията с РСМ.

„ Бъдете сигурни, че Комисията, която постоянно е стояла зад вашата страна, продължава да стои и през днешния ден. Продължи да го прави и на следващия ден, и вдругиден. Убедени сме, че това е от историческо значение. Но решението, което би трябвало да бъде взето, е ваше и единствено ваше “, добави тя.

След започването на междуправителствената конференция Комисията ще стартира неотложен скрийнинг на осъществяването на европейското законодателство от страна на Скопие. Това е първата стъпка в преговорния развой.

„ Скъпи македонци, изслушах деликатно терзанията, свързани с македонския език и еднаквост. Няма подозрение, че македонският език е вашият език. Ние напълно почитаме това. Затова в преразгледаното предложение се приказва за македонския език, без квалификации от Европейски Съюз. Предложението зачита и вашата национална еднаквост “, сподели още ръководителят на Европейска комисия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР