Преговорите все още продължават, съобщи в четвъртък следобед Министерството на

...
Преговорите все още продължават, съобщи в четвъртък следобед Министерството на
Коментари Харесай

Австрия запазва правото си на вето към Румъния и България за Шенген, но преговорите продължават

Преговорите към момента не престават, заяви в четвъртък следобяд Министерството на вътрешните работи във Виена в отговор на питане от Die Presse.

Румъния и България оповестиха прогрес в договарянията с Виена в опит да я накарат да вдигне ветото, с което до момента се противопоставяше на разширението на Шенгенското пространство, само че вътрешното министерство във Виена не желае да има нищо общо с това, оповестява Die Presse, представен от Mediafax.

Румънската медия посочи, че Австрия резервира правото си на несъгласие за Шенген,a договарянията с двете балкански страни не престават.

Der Standard оповестява, че в четвъртък Министерството на вътрешните работи във Виена е декларирало единствено, че договарянията не престават. Според представители на румънското и българското държавно управление е реализирано " политическо съглашение " с Австрия по отношение на разширението на Шенген.

Съгласно съглашението България и Румъния ще ползват достиженията на правото от Шенген за своите въздушни и морски граници от март 2024 година, заяви румънското министерство на вътрешните работи. Министър-председателят Марсел Чолаку изрази удовлетворение, че румънските жители ще могат да " се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство във въздушния и морския превоз от март 2024 година ".

Той също по този начин съобщи, че е уверен, че Букурещ и Виена ще завършват договарянията за унищожаване на контрола по сухопътните граници през идната година. Според румънското министерство на вътрешните работи кардиналното решение е било взето още на 23 декември и след това е било разисквано на ниво Европейски Съюз.

В свое известие за медиите вътрешното министерство в Букурещ благодари както на Европейската комисия и испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, по този начин и на министерствата на вътрешните работи във Виена и София за " градивните полемики ", които направиха допустимо това съглашение, обобщава Die Presse.

Въпреки това австрийското министерство на вътрешните работи акцентира в четвъртък, че сега не се водят договаряния за присъединение към Шенген със сухопътни граници и затова няма краен период, оповестява Der Standard. Що се отнася до влизането в Шенген с въздушни граници, Австрия слага условия - засилена задача на Frontex в България и пари от Европейската комисия за мощна отбрана на външните граници.

Министерството на вътрешните работи във Виена съобщи пред австрийската осведомителна организация АПА, че приканва и за по-строг надзор по сухопътните граници и желае Румъния и България да одобряват търсещите леговище, изключително тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса оповестява и за изказвания на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той съобщи, че Австрия се ангажира да продължи договарянията за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници. След комплицирани договаряния двете страни са постигнали кардинално съглашение с Австрия за присъединение към Шенген по въздух и море, съобщи Денков, съгласно българската осведомителна организация Българска телеграфна агенция. Тези договаряния ще бъдат съпроводени от забележителна поддръжка от страна на Европейската комисия за отбрана на външните граници на Европейски Съюз с Турция и Сърбия, с цел да се понижи потокът от незаконни мигранти към Европа, добави Денков.

Междувременно Харалд Вилимски, началник на делегацията на крайнодясната Партия на свободата (FPOe) в Европейския парламент, дефинира Шенгенското съглашение сред Румъния, България и Австрия като " неправилно и нестабилно решение ".

" Това, което се продава на хората като " последователно присъединение към Шенген ", не е нищо друго с изключение на нова отворена врата за неконтролирана незаконна миграция в Австрия и затова явен риск за сигурността на нашата страна ", разяснява съглашението Харалд Вилимски.

Според австрийския политик това решение ще докара до още по-голяма загуба на надзор и ще даде нови благоприятни условия на трафикантите и незаконните мигранти да доближат Австрия.

За разлика от него Петра Байр, представител на външната политика на SPÖ (Австрийски социалдемократи), дефинира постигнатото съглашение сред Австрия, Румъния и България за използване на Шенгенското съглашение по въздух и море от март като " оптимално облекчение ".

Все още няма дата, в която да ни е одобряват и в сухопътен Шенген
Все още няма дата, в която да ни е одобряват и в сухопътен Шенген

Австрия желае прецизиране на контрола, изясни Николай Денков

" Медицинският личен състав, който пътува до Австрия от Румъния и България, не идва по въздух, а по суша. Спешно би трябвало да улесним нещата, изключително за тези значими квалифицирани служащи - в техен интерес и в полза на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия ", сподели Байер. Правителството не се преценява с потребностите и опасенията на австрийците, другояче нямаше да поддържа големите бариери пред лицата, полагащи грижи, добави тя.

Докато Румъния и България афишират, че имат зелена светлина за пълноправно участие в Шенген, Австрия още веднъж поставя спирачки. Решението на министъра на вътрешните работи (Герхард) Карнер, което избавя лицето му, е на нестабилна основа. Румъния и България с наслада оповестиха съглашение с Австрия в разногласието за Шенген, като обявиха, че работят по поетапно присъединение. Виена не желае да има нищо общо с това, договарянията не престават и за цялостно разширение не може да става и дума, отбелязва в коментар " Клайне Цайтунг ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР