Преговорите със Северна Корея не трябва да бъдат политическо шоу,

...
Преговорите със Северна Корея не трябва да бъдат политическо шоу,
Коментари Харесай

Южна Корея иска мир с КНДР, а не политическо шоу

Преговорите със Северна Корея не би трябвало да бъдат политическо шоу, а да способстват за установяването на мир. Това съобщи южнокорейският президент Юн Сук Йел на конференция във връзка своите първи 100 дни на поста, оповестява " Ройтерс ".

Юн повтори готовността си да даде поетапна икономическа помощ на Северна Корея, в случай че тя приключи създаването на нуклеарни оръжия и стартира нуклеарно разоръжаване, и означи че е призовавал за разговор с Пхенян още по време на акцията си.

Всеки разговор сред водачите на Юга и Севера или договаряния сред основни чиновници на работно равнище не би трябвало да бъде политическо шоу, а да способстват за установяването на значителен мир на Корейския полуостров и в Североизточна Азия, акцентира той.

Коментарите му бяха явна рецензия към поредицата от срещи на върха сред неговия предходник Мун Дже-ин, севернокорейския водач Ким Чен-ун и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Въпреки тези срещи, договарянията за денуклеаризация бяха в застой от 2019 година Северна Корея разгласи, че няма да размени своята самозащита, макар че прикани за преустановяване на глобите. Предполага се, че страната се приготвя за възможен нуклеарен опит, който ще бъде първият от 2017 година насам.

Южна Корея не е в положение да подсигурява сигурността на Севера, в случай че той се откаже от нуклеарните си оръжия, само че Сеул не желае насилствена смяна на статуквото в Севера, уточни Юн.

Неотдавнашните ракетни тествания и нуклеарните разработки на КНДР съживиха дебата по отношение на това дали Югът би трябвало да разполага със лични нуклеарни оръжия.

Юн обаче съобщи, че е зает с Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия и работи със Съединените щати за усилване на " разширеното им въздържане " за Южна Корея.

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия не би трябвало да се изоставя и аз ще се придържам към това до дъно, безапелационен бе той.



Източник: " Ройтерс "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР