Преговорите с посредничество на ЕС и САЩ между Белград и

...
Преговорите с посредничество на ЕС и САЩ между Белград и
Коментари Харесай

Сърбия и Косово не се разбраха за регистрационните табели на колите

Преговорите с ходатайство на Европейски Съюз и Съединени американски щати сред Белград и управляващите в Прищина за статута на етническите сърби в Косово не съумяха да понижат напрежението , подхранвано от, сподели президентът на Сърбия Александър Вучич, представен от Ройтерс.

Вучич съобщи, че траялите с часове диалози с представителите на Европейския съюз и Съединени американски щати не са съумели да доведат до съглашение по главните въпроси , като той не посочи в детайлности, и че се надява по-нататъшните диалози да доведат до " някакъв компромис ".

След кървава война в края на 90-те години на предишния век Косово, обитаемо най-вече с етнически албанци, разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, нещо, което Белград, с поддръжката на Китай, Русия и пет държави-членки на Европейски Съюз, отхвърля да признае.

Косовското сръбско малцинство, съсредоточено в северната част на страната, претендира за право според съглашение от 2013 година, подписано в Брюксел, за основаване Общност на сръбските общини, населени с най-вече сръбско население, което Прищина отхвърля да приложи, тъй като смята, че това ще сътвори " нова Република Сръбска ", сходно на квазиавтономната Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, която пречи на евроинеграционните процеси на БиХ, защото нейният представител в тричленното Председателство на страната употребява правото си да блокира всички стъпки, които могат да доведат до доближаване на Босна и Херцеговина с НАТО.

Последният гърмеж на напрежение беше провокиран от решение на косовските управляващи локалните сърби да сменят регистрационните номера и регистрациите на колите си от сръбски на косовски от 1 август.

Някои сърби дадоха отговор, като, силите на НАТО - КФОР също се разположиха в северната част на страната. Напрежението спадна, откакто косовският министър председател Албин Курти.

Проведените с посредничеството на Европейски Съюз не съумяха да разрешат разликите, които съгласно Вучич остават неразрешени и след диалозите в ранните часове в петък.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и представителят на Европейски Съюз за разговора Косово-Сърбия Мирослав Лайчак са на посещаване в Косово и Сърбия тази седмица , където организират срещи с публични лица от двете страни в опит да успокоят напрежението сред Сърбия и Косово след ескалирането на събитията в северната част на Косово.

Лайчак и Ескобар посетиха преди този момент Косово, където се срещнаха с институционалните водачи на Косово и опозиционните партии, а на 25 август се срещнаха и с политическите представители на сърбите в Северна Митровица.

Вучич сподели, че въпреки към момента да са нужни " доста гаранции и доста работа ", договарянията са на " верния път ".

" Вярвам, че в околните дни ще успеем да реализираме някакво компромисно решение най-малко за малко, защото е ясно, че за (регистрационните) табели и за някои други по-големи въпроси въобще не може да намерим решение ", сподели той.

Посредникът на Европейски Съюз Мирослав Лайчак приветства напъните на Сърбия да " поддържа европейско решение " и сподели, че договарянията ще продължат.

Американският представител Габриел Ескобар сподели на конференция, че се надява Сърбия и Косово да реализират компромис през идващите дни и че напрежението в северната част на Косово няма да ескалира. И Белград, и Прищина са се заели да се въздържат от принуждение , добави той.

Ескобар сподели, че се надява, че сърбите в северната част на Косово няма да станат посетители в личната си страна, че ще бъдат приети за законни жители както на Сърбия, по този начин и на Косово и че ще продължат да живеят спокойно.

" Това е моето очакване и моята вяра. Убеден съм, че можем да го реализираме, сподели той. Всички детайли на разговора би трябвало да бъдат изпълнени, в това число основаването на Общността на сръбските общини. Това е посланието, което предадохме доста ясно на косовското държавно управление тази седмица в Прищина и по време на скорошното посещаване на премиера Курти и президента Османи във Вашингтон, " сподели Ескобар, като добави, че няма крайни периоди за основаването на Общността на сръбските общини, само че Съединени американски щати чакат доста скоро този въпрос да бъде разискван в границите на разговора.
 НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира
НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с " ново потомство млади мъже ", за които Косово е Сърбия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР