Преговорите с ''Фолксваген'' за изграждане на автомобилен завод у нас

...
Преговорите с ''Фолксваген'' за изграждане на автомобилен завод у нас
Коментари Харесай

Експерт: Още сме в борбата за ``Фолксваген``

Преговорите с ''Фолксваген'' за създаване на авто цех у нас са почнали през ноември 2018 година и към момента не са завършили. Това съобщи в студиото на ''120 минути'' по bTV арх. Любомир Станиславов, който е бил участник в договарянето от българска страна.

,,Ние нямаме публично удостоверение или решение на ''Фолксваген'', до момента в който тези две неща не са факт, към момента има късмет. Да, има избрани стъпки, които се случват в Турция в тази посока. Над пет пъти Надзорният съвет на автомобилния колос не утвърждава тази договорка в Турция. Това значи, че има нещо, което ги спира'', посочи договарящият по договорката.

Той беше безапелационен, че диалозите с ''Фолксваген'' ще продължат, тъй като има и други благоприятни условия.

,,Ние участвахме в конкурс за цех за създаване на дребни SUV във фаза 1 и огромни SUV модели във фаза 2. Той трябваше да бъде ситуиран в Източна Европа. На финала на състезанието останаха три терена – Кремиковци до София, другите два са в Турция, освен това в азиатската част'', сподели още арх. Станиславов.

По думите му е допустимо в хода на договарянията заданието на състезанието да се е трансформирало. Архитектът съобщи, че съгласно турската преса в страната им ще се вършат огромни седани, а не SUV модели, както е било по изискване.

,,Напълно допустимо е ''Фолксваген'' да е получила предложение, което е било извънредно атрактивно и мениджмънтът не е могъл да откаже, да е сменил своята стратегия'', добави участникът в договарянията.

Според арх. Станиславов българският терен е бил най-хубав откъм инфраструктура в Източна Европа. Той добави, че неналичието на задоволително добре квалифицираните фрагменти да е било едно от вероятните терзания на немския авто колос.

,,За да вършиме автомобилна промишленост се нуждаете от огромни терени, инфраструктура и доста хора, които да са добре квалифицирани. Автомобилната промишленост може да случва единствено със съдействието на държавата'', уточни той.

Автомобилният специалист съобщи, че чака други артикули на ''Фолксваген'' да стартират да се създават у нас, а SUV моделите да си продължат да се вършат в завода в Чехия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР