Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат възобновени за постигането на

...
Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат възобновени за постигането на
Коментари Харесай

Никос Анастасиадис: Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат възобновени за постигането на стратегическо решение



Преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат обновени за постигането на стратегическо решение, съобщи президентът на Кипър Никос Анастасиадис в приветствието си по случай Деня на независимостта на страната, който се празнува за 57-и път през днешния ден. Кипърската турска общественост обаче втвърдява позициите си във връзка с кипърската гръцка общественост.

Сближаването на позициите сред двете кипърски общности в рамката, препоръчана от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш , може да докара до стратегическо съглашение, което да даде нов подтик на процеса за реализиране на изцяло споразумяване на Кипърския въпрос, акцентира президентът Никос Анастасиадис. Изявлението му по случай националния празник на страната бе единствено часове откакто в отчет на Гутериш бе посочено, че през юли на интернационалната конференция в Кран Монтана е пропусната " историческа опция " за сливане на страната заради неналичието на задоволително политическа воля от двете договарящи страни.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ обаче изрично съобщи, че не може да има нова самодейност по Кипърския въпрос преди президентските избори в Кипър, които ще се проведат в края на януари.

Едновременно с това кипърската турска общественост подхваща по-твърди ходове в връзките си с кипърската гръцка общественост. Един от тях е влизащото в действие от през днешния ден решение на “правителството ” на самообявилата се Севернокипърска турска република да полза с мита стоките от първа нужда, изпращани от свободните територии на Кипър и транспортирани от мироопазващите сили на Организация на обединените нации за живеещите в анклави в окупираните територии кипърски гърци. Република Кипър окачестви това деяние като израз на политиката на противозаконната страна за реализация на проектите на Анкара на острова.

В същото време турският вицепремиер, отговарящ за Кипър, Реджеп Актаг , който бе на посещаване в окупираните територии в събота, прикани кипърските гърци да възстановяват връзките си с кипърските турци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР