Преговорите по иранската ядрена програма продължават следващата седмица. Това съобщи

...
Преговорите по иранската ядрена програма продължават следващата седмица. Това съобщи
Коментари Харесай

Преговорите с Иран продължават във Виена през следващата седмица

Преговорите по иранската нуклеарна стратегия не престават идната седмица. Това заяви през днешния ден основният договарящ на Европейския съюз по нуклеарните договаряния с Иран, Енрике Мора.

По думите му, последният кръг от полемики по въпроса ще стартира идващия понеделник в австрийската столица Виена.
 Европейски Съюз: Времето за договаряния по иранската нуклеарна стратегия изтича
Европейски Съюз: Времето за договаряния по иранската нуклеарна стратегия изтича

В края на последния кръг от договаряния във Виена

" Важно е да се форсира темпото по ключовита нерешени въпроси и да продължим напред, като работим в тясно съдействие със Съединени американски щати. Добре пристигнали в 8-ия рунд ", написа Мора в " Туитър ".

Съобщението идва след къса пауза в договарянията, откакто Али Багери Кани, основният договарящ за Иран, се завърна в страната предходната седмица, когато се постави завършек на седмия кръг от договарянията , съгласно CNN.

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джо Байдън Джейк Съливан разгласи, че договарянията не вървят добре, защото към момента няма път назад към съглашението с Иран, известно като JCPOA. JCPOA от ерата на експрезидента Барак Обама дава на Иран облекчение на глобите в подмяна на Иран да разреши инспектирането на оборудванията му и да се отърве от по-голямата част от нуклеарната си стратегия. Съединените щати се отдръпнаха от договорката през 2018 година
 Съединени американски щати: Иран не пристигна с градивни оферти във Виена
Съединени американски щати: Иран не пристигна с градивни оферти във Виена

Напрежение към нуклеарната договорка с Техеран

Седмият кръг от договарянията, който стартира в края на ноември и завърши през декември, бе извършен повече от пет месеца от предходния кръг от договаряния. Преговорите не се водят непосредствено сред Съединени американски щати и Иран.

Длъжностните лица са нетърпеливи скоро да реализират решение, като някои алармират, че времето изтича, с цел да се реализира договорка с Иран.

" В някакъв миг в не толкоз далечното бъдеще ще би трябвало да заключим, че би трябвало да договорим напълно нова договорка и ще преминем през интервал на ескалация на рецесия ", съобщи Роб Мали, специфичен делегат на Съединени американски щати за Иран, пред CNN във вторник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР