Преговорите по глобалния договор започнаха миналия март, използвайки нулевия проект“

...
Преговорите по глобалния договор започнаха миналия март, използвайки нулевия проект“
Коментари Харесай

Бойкот: Великобритания отказва да подпише договора за борба с пан...

Преговорите по световния контракт започнаха предишния март, употребявайки „ нулевия план “ като основа за договаряне на съглашение сред 184-те държави-членки на СЗО. Преговорите към този момент са в деветата си и последна итерация, до момента в който договарянията са достигнали половината от пътя – съвсем три години след първото оповестяване на спорната самодейност.

 

Сега редица страни показаха угриженост по отношение на шерването на „ артикули, свързани с пандемия “, разказани в правно обвързващия документ, като Англия упорства, че подписването на съглашението би означавало, че ще би трябвало да отстъпи една пета от своите удари, както беше обявено от The Telegraph.

 

В документа се показва, че страните от СЗО би трябвало да „ заделят навреме част от общото си доставяне със съответните диагностични, лечебни средства или ваксини за потребление в страни, изправени пред предизвикателства… и да заобикалят да имат национални ресурси от свързани с пандемията здравни артикули “.

 

Съгласно изискванията на последния план държавите-членки ще имат мандат да дават 20 % от „ здравни артикули, свързани с пандемията “ на други страни и ще им бъде неразрешено да натрупат ресурси, в това число ЛПС и ваксини.

 

Източник сподели на вестника, че Обединеното кралство „ не може да одобри тези оферти в сегашната им форма “, добавяйки: „ И те не са били контрактувани “.

 

Вестникът оповестява, че Обединеното кралство ще се съгласи с контракта или единодушието единствено в случай че получи ангажимент, че създадените във Англия ваксини се употребяват за това, което Обединеното кралство смята за личните си национални ползи. Също по този начин се схваща, че Англия не желае да се откаже от „ автономията върху личните си активи “, като шерването на продукти за опазване на здравето се счита за основен проблем.

 

Това идва откакто ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесу прикани страните да се съгласят с контракта, с цел да „ оказват помощ в битката с бъдещите пандемии “ – като крайният период за сключване на съглашението наближава бързо.

 

Страните би трябвало да завършват договарянията до 10 май (петък), като договорът би трябвало да бъде публично признат на Световната здравна асамблея в края на май. Тедрос, който прикани държавите-членки „ апелирам, свършете това “ предходната седмица, не съумя да потуши пламъците на опозицията от страна на политици и коментатори от Съединени американски щати до Австралия, които твърдяха, че правно обвързващият контракт би дал несъразмерни пълномощия на организация на Организация на обединените нации.

 

Твърди се също, че договорът уголемява пълномощията на Световната здравна организация, като деятелите за цивилен свободи цитират някои раздели от документа като надълбоко тревожни, като показаха особена угриженост по отношение на световното наблюдаване.

 

Единственият път в 75-годишната история на организацията, в който страните членки на СЗО съумяха да се съгласят на правно обвързващ контракт като съглашението за пандемията, беше за контракт за надзор на тютюна през 2003 година – като специалисти предизвестяват, че продължаващите диалози няма да съумеят да разрешат фундаментални различия сред страните членки.

 

Несъгласието сред страните може да значи, че елементи от съглашението ще бъдат отсрочени до 2026 година

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР