Преговорите между Русия, Украйна, Турция и представители на ООН за

...
Преговорите между Русия, Украйна, Турция и представители на ООН за
Коментари Харесай

Постигнато е споразумение за износ на украинско зърно

Преговорите сред Русия, Украйна, Турция и представители на Организация на обединените нации за обновяване на черноморския експорт на украинско зърно са довели до съглашение за образуване на координационен център, с цел да се подсигурява сигурността на маршрутите.

Това заяви турският министър на защитата Хулуси Акар. Споразумение ще бъде подписано идната седмица, когато всички страни се срещнат още веднъж, като страните са се споразумели за взаимен надзор за инспекция на зърното в пристанищата.

Очаква се изказване да направи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Руска, украинска и турска военна делегация се срещнаха с представители на Организация на обединените нации в Истанбул в сряда за диалози за обновяване на износа на украинско зърно от главното черноморско пристанище Одеса, до момента в който световната хранителна рецесия се утежнява.

Организация на обединените нации и Турция се пробват да посредничат в полемиките за рестартиране на основния експорт на зърно от Украйна. Но напрежението нараства поради изказванията за откраднати доставки, които Москва отхвърля.

Украйна разпали очакванията за увеличение на износа на зърно макар съветската обсада на черноморските пристанища, като разгласи, че корабите са почнали да минават през значимо устие на река Дунав, написа News.bg.

През последните четири дни 16 кораба минаха през устието на река Бистре, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той добави, че проектите на Киев са да се поддържа това движение.

От ведомството прецизират, че сега 16-те кораба чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за експорт към задгранични пазари, до момента в който още над 90 кораба чакат своя ред в румънския канал Сулина.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР