Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за съставяне на общо правителство

...
Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за съставяне на общо правителство
Коментари Харесай

В ротационния кабинет на Денков ще има „експерти“ от ГЕРБ

Преговорите сред ПП-ДБ и ГЕРБ за сформиране на общо държавно управление са размразени, а съгласно първия ротационен министър председател – акад. Николай Денков – " температурата на договарянията е на 0 и на 100 градуса ". Той разяснява пред публицисти в Народното събрание 3-часовите договаряния през днешния ден, които имаха за цел да размразят договарянията с партията на Бойко Борисов.

Очевидно " Продължаваме промяната " и " Демократична България " са подготвени на още отстъпки пред ГЕРБ, които след смущаващите записи от Националния съвет на Политическа партия замразиха договарянията и сложиха още условия за присъединяване в бъдещия съдружен кабинет.

Денков беше безапелационен, че няма да има партийни фигури от ГЕРБ, само че е допустимо да има " специалисти ", препоръчани от партията на Бойко Борисов. На срещата през днешния ден са били обсъждани структурата на кабинет, както и гаранции за администрацията след изтеклия запис от съвещанието на " Продължаваме промяната ". От него стана ясно, че Асен Василев и Кирил Петков желаят да уволняват хора " законно или не " и да сложат " наши хора " на основни места – в това число Министерство на вътрешните работи и службите.

Разговорите започнаха и не престават. Когато има резултат, ще ви дадем информация. Температурата на договарянията е на 0 и на 100 градуса. Продължаваме да работим, има работа, дайте ни малко време ", сподели Денков.

Според него има два детайла в тези диалози – да се подсигурява, че няма да има проблеми с администрацията, " тъй че приготвяме съответния документ, който да даде успокоение на всички, които са се тормозили ".

Обсъждаме и състава. Министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме, гледаме дали може да има по-добри специалисти. Експерти одобряваме отвред като оферти и вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-хубавите за съответната позиция ", уточни Николай Денков.

Докато ПП-ДБ и ГЕРБ договарят, стои въпросът с имунитета на Бойко Борисов, който се желае от прокуратурата, тъй като държавното обвиняване твърди, че водачът на ГЕРБ е участник в пране на пари по  случая " Барселонагейт ".  " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се опълчиха на това искане за събаряне на имунитета на някогашния министър-председтаел, до момента в който " ИТН " и Българска социалистическа партия приканиха Борисов самичък да се откаже от имунитета си и да бъде разследван.

Засега той отхвърля да го направи, а ГЕРБ и ПП-ДБ имат болшинство, което да го избави от наложителната процедура по гласоподаване в Народното събрание.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР