Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство не

...
Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство не
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска от ПП нов състав на кабинет

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за сформиране на държавно управление не са пропаднали необратимо макар изтеклите записи от Националния съвет на " Продължаваме промяната ". За да имат те развиване обаче, е нужна смяна в отношението и претенциите от страна на десните.
Това обявиха на ексклузивен брифинг в Народното събрание представителите на ГЕРБ Мария Габриел и Томислав Дончев.
" Разговорите не са в ледена ера, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете - сподели Габриел. - Разговори може да има единствено в случай че бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, правилата и доверието. За да не стигнем до ледена ера, която с изключение на нас ще замрази тотално страната, приканвам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих. "
Доскорошният еврокомисар, която беше претендентът на ГЕРБ за министър председател, добави:
" Нека бъдем ясни: разочарованието в обществото е голямо, недоверието в сътрудниците ни е голямо, страхът в администрацията ни е поразителен. От тази рецесия се излиза единствено с изпитание за доверие от страна на всички участници в публично политическия живот и цел. И в случай че същинската цел е да стабилизираме страната и да се погрижим за хората, то всеки би трябвало да направи крачка обратно и да предложим работещо решение, което да носи непоклатимост. Мандатоносителят е на ход да търси и да откри поддръжка. "
От последвалото изявление на Дончев пък стана ясно, че ще се упорства за преосмисляне на оферти от Политическа партия и Демократична България проектосъстав на кабинета, който да включва повече представители на ГЕРБ.
" Искам да се обърна към всички сътрудници и не желая това да бъде възприемано като някакъв ултиматум. По-скоро като другарски съвет. Сменете метода. Не може с 15% от народните представители да искаш да получиш цялата власт ", съобщи някогашният вицепремиер. Политическа партия имат 37 депутати. 
С декларация от парламентарната естрада излезе депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер. Той съобщи, че е " мъчно да си представим работа с ГЕРБ ", само че и че това би трябвало да се направи в името на държавно управление, което да бъде " за всички ни ". При тези думи част от герберските депутати напуснаха пленарната зала, а други одобриха думите на Лорер със смях и подвиквания от място. 
Той се обърна и към президента Румен Радев, който през вчерашния ден с огромна принуда даде втория мандат на ПП-ДБ, като съобщи, че " не е оправдано от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на водачите на вашата партия след изтеклите записи и обществени признания ". Лорер му отговори от трибуната, че България е република с парламентарно ръководство, а законите би трябвало да се съблюдават и по писмен знак, и по дух. " Най-висшата роля на президентството е да ни сплотява. Обединението е полезността ", сподели Лорер.
Кирил Петков заяви във Facebook, че се е прибрал прибързано от Братислава. " След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, взех решение да се върна в България един ден по-рано от срещата на доста от европейските водачи на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме офанзива против парламентарната република. Никой не може да си разреши да приканва България да няма постоянно държавно управление, никой не може да поставя бюджета и парите на хората на назад във времето поради персоналните си властови упоритости “, написа Петков във Фейсбук.
" Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме потребност от постоянно и проевропейско държавно управление час по-скоро. Имаме потребност от устойчиво Народно заседание с дълъг живот.
" Днес още веднъж същинският поръчител за демокрацията - хората от площада, ще заявят, че автократичните упоритости няма да се осъществят, даже когато службите, назначени от президентството, са впрегнали целия си запас - само че не в отбраната на националната сигурност, а в произвеждане на политически компромати. Не ни е боязън и няма да се откажем! ", заключава  той.
Минути след изявленията на двамата представители на ГЕРБ, номинираният от ПП-ДБ за министър-председател Николай Денков разгласи, че се надява договарянията да бъдат възобновени в най-скоро време.
" Разговорите с ГЕРБ би трябвало да се възобновят и ние ще ги поканим още на следващия ден. ГЕРБ да решат какво ще вършат, топката е при тях. Каним ги на следващия ден. Компромиси и топене. Да седнем на масата, не пред медиите " съобщи той пред bTV.
Своето мнение изрече и Лена Бориславова от Политическа партия:
" Аз бих схванала заледяване в случай че има някакво разминаване по политики, само че заледяване заради вътрешни записи, казани в дълги полемики, казани в прочувствени моменти, когато партията взема извънредно тежки решения, не ми се костват като законен опит за заледяване. Не мисля, че имаше нещо притеснително, което сътрудниците от ГЕРБ не са очаквали да чуят. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР