Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за формулата на управление през

...
Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за формулата на управление през
Коментари Харесай

Борисов: Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и да дели регуалторит

Преговорите сред ГЕРБ и ПП-ДБ за формулата на ръководство през идващите девет месеца стартират на следващия ден (9 март) в 18.00 ч. и ще продължат в неделя, разгласи пред публицисти в Народното събрание ръководителят на партията Бойко Борисов. Причината за късния час, което предлогала, че договарянията ще продължат и през нощта, е че Христо Иванов има партийна конференция и когата тя приключи, тогава ще стартират диалозите.
 
Първоначално бе обявено, че диалозите с " Продължаваме промяната - Демократична България " ще се водят в 10 ч. в събота, само че по-късно се оказа, че се отсрочват за по-късно поради националната конференция на " Да, България ". Борисов отхвърли поканата на сътрудниците като водач да се включи в диалозите, тъй като решенията взимала посочената от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел: " Трогнат съм от поканата, само че моето схващане е, че бъдещият министър председател би трябвало да води договарянията. 100% решенията са оставени в ръцете на Мария Габриел, тъй като тя ще води Министерски съвет ".
 
Бившият министър председател бе безапелационен, че  Асен Василев не може да остане министър, само че Мария Габриел би трябвало да реши. И се стимулира: " Те не престават да сменят поголовно, да подписват контракти в оставка за близо половин милиард лв.. След като ги предизвестих, аз не мисля, че Асен Василев може да остане финансов министър. Но Мария Габриел би трябвало да реши ".
 
В изявлението на Борисов още веднъж проличаха разликите сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " за назначенията в общо над 90 основни държавни позиции и регулатори. " Щедрото предложение да разделим регулаторите не е конституционно, вярно и морално. Утре ГЕРБ и ПП-ДБ може да ги няма. Ако се върнете в предишното - даже когато ГЕРБ имаше такива болшинства, че може еднолично да назначи регулаторите, ние сме давали на всички партии. Ако беше толкоз значимо, за какво първо не сменихме регулаторите, а направихме Конституцията ", попита водачът на ГЕРБ.
 
По мотив желанието на ПП-ДБ ориста на регулаторите да бъде решена час по-скоро Борисов с подигравка отговори, че ``България е страната на регулаторите, а министрите са второстепенни ". " Министрите не били значими, ето една оферта тогава - ГЕРБ взима всички министри, даваме им Външно и им гласуваме регулаторите ", предложи шеговито Борисов.
 
" Това обилно предложение да разделим регулаторите 50/50 не е морално и отговорно. Как по този начин за 7 години ще предопределяме и ще изхвърляме другите партии от диалог? Ние постоянно сме давали на всички партии, тъй като това са самостоятелни държавни регулатори, които ще работят по 5-6-7 години. Вече министрите очевидно нямат значение ", разяснява сърдит водачът на ГЕРБ. ГЕРБ упорства още Движение за права и свободи да бъде категорично включена в решенията с квалифицирано болшинство, а те засягат правосъдната власт и антикорупционната комисия. Мотивът на Борисов е: " Трябват 160 гласа. Ако намерим болшинство отвън тях, несъмнено, може да се назначат ".
 
Борисов категорично уточни единствено, че с Българска социалистическа партия няма да дели основните държавни позиции. " Като виждам алените рози, които Политическа партия дават на Българска социалистическа партия, желая да ги предупредя, че с комунистическата партия ГЕРБ няма да ръководи и да дели регуалторите ", закани се водачът на ГЕРБ. Преговорите ще продължат в неделя. Мария Габриел си избира министрите, с които може да работи. Едновременно се разбираме за регулаторите и правосъдната система и след един-два дни се разбираме какво да вършим, очерта програмата Борисов.
 
" Гордея, се че съумях да запазя България на газовата карта на света. В Белия дом ми споделиха, че ме окуражават да направя Балкански поток. Аз се гордея с това, което построихме, тъй като с помощта на него в този момент тече газ към Украйна, Сърбия, Гърция, Северна Македония ", приключи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР