Преговорите между Атина и Скопие не са само за името,

...
Преговорите между Атина и Скопие не са само за името,
Коментари Харесай

Гръцки медии: Македония става като кантон на Гърция

Преговорите сред Атина и Скопие не са единствено за името, само че и за бъдещето на Македония, като договорът сред двете страни планува промени в македонската конституция и регламентиране на комерсиалните, икономическите и политическите връзки, оповестяват гръцки медии.

Според тях в бъдеще Македония ще се трансформира в нещо като кантон на Гърция, като Никос Кодзияс е предложил на срещата си с медиатора от Организация на обединените нации Матю Нимиц „ Република Горнамакедония “ без превод на британски, като задоволително решение на разногласието за името.

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

Гърция предлага вид, в който думата Македония да е слято написана с прилагателното „ горна “.

От петте оферти на Нимиц Атина може да утвърди Република Вардарска Македония, до момента в който Скопие упорства за Република Нова Македония.

Преговарящите постигнали компромис за Горна Македония. Но Гърция упорства името да се изписва слято, тъй че не се стига до независимото изговаряне на Македония.

Според „ Ефимерида “ гръцко-македонският контракт към този момент е подготвен и двете страни са се разбрали за всичко, в това число за смяната на македонската конституция и премахването на иредентистките текстове в нея. Договорът също по този начин в елементи ще опише икономическите връзки и вероятностите за развиване на връзките сред двете страни.

Източниците на „ Ефимерида “ до 20 март договорът би трябвало да бъде препоръчан в Организация на обединените нации, като с него сегашната Бивша югославска република Македония, както Атина изискваше да се изписва името на страната, ще се трансформира в нещо като кантон на Гърция, със характерни условия на развиване, икономическо и комерсиално.

„ Ако Гърция желае да има другар комшия, време е да се реши въпроса с името. Македония не може да бъде единствено наша, тъй като в Гърция има огромен дял от нея, и противоположното Република Македония има огромен дял от нея и по тази причина тя не може да бъде единствено гръцка “. Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров на взаимна конференция с Нимиц.

„ Никой не може да има монопол върху използването на термина Македония “, безапелационен е Димитров.

Той акцентира, че „ откакто Република Македония стане член на НАТО, ние ще станем съдружници с Гърция “.

„ Няма да има решение за името, в случай че са нужни договаряния за смяна на националността, езика и идентичността “, предизвести външният министър.

„ Македонският е приет език от славянската езикова група “, съобщи Димитров. „ През ХХІ век никой не може да оспори правото ни да бъдем македонци и да приказваме македонски “.

#Macedonia is "optimistic " that neither Greek nationalists nor Russia will stop it from shortly joining #Nato.https://t.co/sjiwCoM02t
— EUobserver (@euobs) February 1, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР