Преговори с Украйна за продажбата на оборудването, с което трябваше

...
Преговори с Украйна за продажбата на оборудването, с което трябваше
Коментари Харесай

Депутати: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ „Белене“ да бъде продадено на Украйна

Преговори с Украйна за продажбата на оборудването, с което трябваше да бъде построена АЕЦ „ Белене “. Такова решение ще бъде препоръчано на Народното събрание. Новината оповестяват в обществените мрежи депутати от ГЕРБ и „ Демократична България “, които са измежду вносителите.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС демонстрира и плана на решението, под което са се подписали още депутати от Движение за права и свободи и даже персонално Кирил Петков.

Ако Народното събрание одобри документа, министърът на енергетиката Румен Радев ще бъде длъжен в период до 30 дни да организира договаряния с украинския си сътрудник за продажба.

Цената не би трябвало да бъде по-ниска от платената от НЕК - 1 милиарда и 200 милиона лв..

„ Украйна има съвсем изцяло построени два блока, за които им липсва единствено оборудването с дълъг цикъл на произвеждане, което ние имаме. В този смисъл Украйна е единственият покупател в света за нашето съоръжение, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win обстановка и за двете страни “, сподели Добрев.

По думите му построяването на нови мощности в Козлодуй има преимущества пред Белене

„ Ако министърът на енергетиката реализира добра договорка и успее да продаде ненужният нуклеарен пакет, ще сме в странната обстановка - родното съветско нуклеарно лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата към този момент съветска технология) да подкрепи енергетиката на… Украйна “, разяснява Ивайло Мирчев, Демократична България.

Заедно с построената площадка инвестицията в неосъществения план се равнява на повече от 2 милиарда и половина лв..

Замислен още през 80-те, планът беше спрян през 2012-та година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР