Преговори с Газпром може да се водят само в рамките

...
Преговори с Газпром може да се водят само в рамките
Коментари Харесай

Христов: Преговори с Газпром - само по сегашния договор

Преговори с " Газпром " може да се водят единствено в границите на настоящия контракт. Това съобщи пред кореспонденти служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му в случай че България не опита да получи контрактуваните количества, е застрашена от милиарди левове наказания. По контракта с " Газпром " страната ни е длъжна да заплати най-малко 80% от контрактуваните количества, без значение дали ги е употребила, или не, твърди министърът. Той изясни, че България е договорила 3 милиарда куб. метра, от които наложително би трябвало да заплати 2,4 милиарда куб. метра. Използван е 1 милиарда куб., метра, което означавало, че наложително отиваме на арбитраж с Русия и можело да загубим огромна сума пари. " Нещата са ясни - имаме контракт, който, в случай че не го осъществим, изискуем милиарди наказания. От друга страна по този контракт може да получим на ниска цена газ и ние това нещо го слагаме под подозрение дали да го употребяваме, или не. Разбирам... стопанска система и геополитика, само че колкото повече смесваме нещата, толкоз по-зле става за крайния консуматор ", сподели Христов.

Той се съмнява, че е допустимо България да завоюва при положение на арбитраж против Русия. " Едно е, когато " Газпром " приключи доставките и контракта. За арбитража - каква е вероятността да спечелим в случай, че редица страни в Европа са приели тази скица на заплащане и не престават да работят по нея ", смята той.

Енергийният министър твърди, че държавното управление продължава да търси всевъзможни други различни източници на газ. Той отговори и на обвиняванията на " Продължаваме промяната ", че не са употребявани опциите за присъединяване в търгове за слотове на Ревитуса за разтоварването на 7-те контрактувани от кабинета " Петков " танкера с полутечен газ от Съединени американски щати. И посочи, че ставало въпрос за слотове, свободни от идната година. А за идните зимни месеци слотове е имало налични единствено през медиатори.

" Газ има, въпросът е на каква цена ", акцентира отрасловият министър.

Христов организира работна среща, на която бе разискван строежът  на интерконектора с Гърция. В срещата участваха представители на компанията строител “Авакс ”, плановата компания " Ай Си Джи Би ", " Булгартрансгаз ", районното министерство, екоминистерството и ДНСК. Министърът установи, че строежът към момента върви по проект и няма отклоняване от поставената цел - връзката да стартира да се употребява от 1 октомври. Мониторингът обаче ще продължи, тъй като и най-малкото отклоняване ще сериозно и би се отразило на цялостния график, посочи той.

Предстои министърът да предложения сътрудниците си от Румъния и Гърция, с които да разиска обстановката с газовите доставки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР