Преговарящите по иранската ядрена програма ще се срещат в четвъртък

...
Преговарящите по иранската ядрена програма ще се срещат в четвъртък
Коментари Харесай

Във Виена подновяват преговорите за ядрената програма на Иран

Преговарящите по иранската нуклеарна стратегия ще се срещат в четвъртък във Виена след месеци на застой, с цел да се опитат да възобновят процеса и да спрат бързия софтуерен прогрес на Техеран, съобщи Франс прес.

За първи път от март насам всички страни ( Иран, Русия, Китай, Франция, Англия и Германия ) ще срещат, с присъединяване и на Съединени американски щати, с цел да спасят " агонизиращото " съглашение от 2015 година, чиято цел беше да попречи на Ислямската република да се снабди с нуклеарно оръжие.

Този нов кръг от договарянията, почнали през април 2021 година, " би могъл да даде опция за поправяне на задачите и за придаване на нов подтик, нужен за пресичането на финиша ", сподели за Агенция Франс Прес Ели Геранмайе, анализаторка в Европейски съвет за външна политика (ЕСВП).

На път за австрийската столица лидерът на иранския преговорен екип Али Багери прикани Съединени американски щати " да употребяват тази удобна опция да работят отговорно ".

Очаква се диалозите да се водят в двореца " Кобург " под егидата на координатора на Европейския съюз Енрике Мора, който ще има задачата да реализира " совалка " сред американската делегация и останалите участници.

Пратеникът на Вашингтон Робърт Мали, който също чакат във Виена, нормално отсяда в различен хотел в региона, защото Техеран не желае директен контакт. В известието, в което разгласи пътуването си, той охлади ентусиазма.

" Очакванията ни са премерени, само че Съединени американски щати са подготвени добросъвестно да се опитат да реализират съглашение. Скоро ще разберем дали и Иран е подготвен за същото ", написа той в Туитър.
Preparing to travel to Vienna for talks on basis of 's text. Our expectations are in check, but the United States welcomes EU efforts and is prepared for a good faith attempt to reach a deal. It will shortly be clear if Iran is prepared for the same.
— Special Envoy for Iran Robert Malley (@USEnvoyIran) След неуспеха на договарянията сред американците и иранците в Катар в края на юни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел показа на 26 юли план за компромис и прикани страните да го одобряват, с цел да се избегне " рискова рецесия ".

Иран също предложи хрумвания и се надява те да бъдат разисквани на този кръг от договаряния, означи през вчерашния ден представителят на външното министерство Насер Канани.

Европейски посланик, основан във Виена, приветства " срещата, която показва волята на всички да продължат да вървят напред ". " Това е нещо позитивно, само че в това време няма безусловно никакви гаранции ", предизвести той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР