Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те

...
Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те
Коментари Харесай

ЕС се споразумя за намаляването на въглеродните емисии frognews.bg

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който съставлява 27-те членки на Европейски Съюз, се споразумяха късно вечерта във вторник за договорка по законодателството, наречено Регламент за шерване на напъните (ESR).

 

Регламентът дефинира национални цели за понижаване на излъчванията от автомобилния превоз, вътрешния морски превоз, отоплението на постройките, селското стопанство, дребните промишлени съоръжения и ръководството на отпадъците.

 

Тези браншове, които в този момент не са включени в системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, генерират към 60% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз, показва Ройтерс. Предвиденият закон би трябвало да ги понижи с 40% по отношение на равнищата от 2005г.

Законът е част от общия проект на Европейски Съюз за понижаване на чистите излъчвания с 55% до 2030г. по отношение на равнищата от 1990г. и за реализиране на климатична индиферентност до 2050г., оповестява БНР.

 

ESR има за цел да подсигурява, че всички членове на Европейски Съюз способстват за задачата по обективен метод. Така по-богатите страни като Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция би трябвало да създадат съкращения на нездравословните излъчвания с 50%, до момента в който за България задачата е 10%, показва Ройтерс.

 

Страните могат да търгуват лимитирани количества квоти с други или " да банкират " някои квоти, в случай че техните излъчвания са били по-ниски през дадена година или " да заемат " от идващите години, в случай че техните излъчвания са били прекомерно високи.

 

Законът се нуждае от утвърждение от Европейския парламент и Европейския съвет, преди да може да влезе в действие, макар че това нормално е даденост, откакто договарящите реализиран съглашение, припомня организацията.

 

Сделката е една от трите, които Европейският съюз се надява да подписа в точния момент за срещата на върха на Организация на обединените нации за климата, която стартира в Египет в неделя.

Единният блок реализира договорка предишния месец по отношение на закон, който дейно не разрешава продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035г. и този четвъртък има за цел да завърши договарянията по закон за разширение на европейските " поглъщатели " на въглероден диоксид, като да вземем за пример горите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР