Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС

...
Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС договори ключово законодателство за регулация на технологичните гиганти

Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на Европейски Съюз се договориха за ново законодателство, което да контролира активността на софтуерните колоси, съобщи Би Би Си.

Съгласно „ Законодателният акт за цифровите пазари “ (DMA) компании като Гугъл и Apple ще би трябвало да отворят услугите и платформите си за трети страни. Големите софтуерни компании от дълго време са подложени на критика за това, че употребяват пазарното си състояние, с цел да пречат на конкуренцията.

„ Това, което желаеме, е просто: обективни пазари… при цифровите технологии “, разяснява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„ Големите платформи попречиха на бизнеса и потребителите да се радват на изгодите от конкурентните цифрови пазари “, сподели тя.

Това е най-мащабното законодателство на Европейски Съюз против антиконкурентно държание, демонстрирано най-вече от американските софтуерни колоси.

„ Споразумението бележи началото на нова епоха за регулацията на софтуерния бранш в целия свят ", съобщи евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в договарянията.

Съгласно оферти Закон за цифровите пазари, Apple ще бъде принудена да отвори своя App Store за варианти за заплащане на трети страни, като сега потребителите са принуждавани да употребяват личната платежна система на Apple.

Apple води правосъдна борба с Epic Games в Съединени американски щати точно по този въпрос.

От Гугъл пък ще бъде поискано да предложи на хората, които употребяват смарт телефони с операционната система Android, други възможности на търсачката на компанията, на приложението Гугъл Maps или на браузъра Chrome.

Apple също ще бъде принудена да разхлаби хватката си върху iPhone, като потребителите ще би трябвало да могат да деинсталират неговия уеб браузър Safari и други приложения, наложени от компанията, които потребителите сега не могат да изтрият.

Закона включва и регулации на WhatsApp, Фейсбук Messenger, iMessage, App Store, Гугъл Play и доста други услуги, принадлежащи на огромни софтуерни компании.

Европейски Съюз желае да даде на потребителите повече избор за това по какъв начин хората да  изпращат известия. Новите правила ще изискват от софтуерните компании да създадат техните услуги за известия оперативно съвместими с по-малки съперници.

От Apple обявиха, че са „ загрижени за това, че някои разпореждания в границите на DMA ще основат ненужни уязвимости в поверителността и сигурността на потребителите “.

„ Макар да поддържаме доста от упоритостите на DMA по отношение на избора и оперативната, ние се тормозим, че някои от тези правила могат да понижат нововъведенията и избора, наличен за европейците “, споделиха пък от Гугъл.

Законодателството ще засегне платформи като интернет търсачки или обществени мрежи с най-малко 45 милиона дейни месечни консуматори и пазарна капитализация от 75 милиарда евро (83 милиарда долара) и 7,5 милиарда евро годишен оборот.

Сега следва Екологичен потенциал и страните членки да одобряват законодателството, преди то да влезе в действие. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР