Преглеждат се реални данни от телескопа KeplerУникална по рода си

...
Преглеждат се реални данни от телескопа KeplerУникална по рода си
Коментари Харесай

Любители откриха нова планетарна система

Преглеждат се действителни данни от телескопа Kepler


Уникална по рода си планетарна система е била открита от фенове астрономи, заяви БиБиСи. Тя се състои от пет екзопланети, които обикалят към отдалечена звезда.

Планетите са свързани в математическа връзка, която учените назовават орбитален резонанс. При това той е в неповторима настройка, която до момента не е засичана в други познати планетарни системи в галактиката.

Откритието е направено посредством онлайн платформата Zooniverse, в която хората могат да научават по какъв начин наподобяват сигналите от екзопланети и да преглеждат действителните данни на телескопа Kepler. Те са в голям размер и всеки спомагателен обзор е в помощ на учените от НАСА.

Любителите могат да маркират данни, които съгласно тях може да са индикация за нещо забавно. След това останалите участници в платформата също преглеждат информацията и гласоподават дали са съгласни със заключението или не.

Данните, които съберат задоволително гласове, по-късно се преглеждат и от учени за дефинитивно удостоверение. Новооткритата планетарна система към този момент е предходна този развой. Тя се намира към звездата K2-138, като към този момент са доказани 5 екзопланети към нея и има индикация за съществуването на шеста. Всички планети в системата са по-големи от Земята, като размерите им са сред 1,6 и 3,3 пъти по-големи.

Всяка последваща планета обикаля към звездата за близо 50% повече време по отношение на миналата.

Засега звездата K2-138 опонира на едни от главните теории, че планетарните системи се образуват безредно от камъни и газове в ранните стадии на системата. Подобен метод е малко евентуално да сътвори подредена и сбита на малко пространство система като К2-138, разяснява Джеси Кристиансен, съавтор на изследването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР