Преглед на оригинала Автор: Капитал Статията е част от K100

...
Преглед на оригинала Автор: Капитал Статията е част от K100
Коментари Харесай

Бизнесът на всички компании в България в числа

Преглед на оригинала
Автор: Капитал Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Приходите на компаниите в България не престават да нарастват и през 2018 година, въпреки и с по-умерен ритъм. Оборотът на над 400 хиляди компании надвишава 319 милиарда лева, като повече от една трета от приходите идват от огромните компании в българската стопанска система. Неоспорим водач продължава да е търговията с над 117 милиарда лева оборот през 2018 година, следвана от индустрията с 61.7 милиарда лева

В търговията огромните доходи са при горива и метали, където оборотът доближава 26 милиарда лева Печалбите обаче са при продажбите на едро на потребителски артикули, до момента в който търговците на дребно основават работни места за 60% от заетите в бранша. Металургията е водач и в индустрията, дружно с хранително-вкусовата промишленост, а производството на артикули от метали води по мярка на облагата с 447 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Все по-отчетливо оборотите на фирмите в промишлеността и технологиите порастват, за сметка на търговията, строителството и енергетиката. Това демонстрира сравнението сред приходите на фирмите в този момент и преди 10 години. В двата засилващи се бранша и рентабилността е доста по-висока.

Търговията и индустрията са най-големите браншове в българската стопанска система от години. През последното десетилетие обаче някои други сектори порастват бързо. Очаквано, измежду тях е IT секторът (в който влизат и медии), където компаниите регистрират доходи от близо 20 милиарда лева, а преди 10 години те бяха едвам 7.4 милиарда Секторът може да се похвали и с най-привлекателните маржове измежду огромните – 20% през 2018 година Земеделието и опазването на здравето също порастват и удвояват каузи си в българската стопанска система по отношение на 2008 година – до надлежно 3.9% и 1.4%.

Ето и детайлната информация в графики (натиснете на фотосите, с цел да ги видите в цялостен размер):

Преглед на оригинала
Автор: Капитал

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР