Предвиждат се промени в спогодбата за избягване на двойно данъчно

...
Предвиждат се промени в спогодбата за избягване на двойно данъчно
Коментари Харесай

Българите, работещи в Германия, ще плащат данък у нас

Предвиждат се промени в спогодбата за отбягване на двойно данъчно облагане - българите, работещи в Германия, ще заплащат налог у нас. В измененията, които се чака да влязат в действие идната година, ще има една група българи, които ще са ощетени. Причината е елементарна - България за разлика от Германия не планува една избрана граница на прихода, която не се полза с налог.

Надя Клюге е юрист и съветник в неправителствена организация „ Справедлива подвижност “. Тя има построени 11 центъра, в които оказват помощ на сънародниците ни в Германия с правни препоръки.

„ Kaто съветник в център по трудово правни въпроси мога да кажа какво ще стане с трудещите се, които най-много са сезонните служащи. Поради простата причина, че наетите в Германия лица с трудов контракт подлежат напълно на данъчно и обществено право на немската страна, когато тяхното непрекъснато местожителство е Германия. При сезонните служащи непрекъснатото местожителство не е Германия, а е България ”, споделя юристът и съветник в „ Справедлива подвижност ” Надя Клюге, пред Нова телевизия.


 
По нейни думи работниците се завръщат в България за къс интервал, а през останалото време работят в Германия. Както при всички останали групи, по този начин и при сезонните служащи важи спогодбата за отбягване на двойно облагане с налози сред Германия и България. При смяна ще се следи и изменение на метода на пресмятане на налозите.

" До този миг сезонните служащи са плащали налог в Германия само, когато техните приходи надвишават свободната граница. Това значи, че въобще не са плащали налог в България ", добавя Клюге.

За 2024 година свободната граница е 11 604 евро. Ако до момента българските сезонни служащи са печелили за няколко месеца работа в Германия под тази сума и не са плащали налог в нито една от двете страни - в този момент това се трансформира.

„ С новата смяна даже и да изкарат под 11 604 евро, сумата  влиза в данъчната основа. Тя се взима поради при пресмятане на дължимите налози в България. Аз да вземем за пример, съм работила три месеца в Германия и съм изкарала 6 000 евро или 8 000 евро. Същевременно съм работила и в България и имам приходи от 20 000 лв.. За да си изчисля дължимите налози в България, се събира сумата, която съм получила като заплата в Германия, плюс сумата, която съм получила като заплата в България. И тази обща сума с полза с налог 10% в България ”, добавя Клюге.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР