Предвиждат се по-високи обезщетения за търсещите работа и субсидиране на

...
Предвиждат се по-високи обезщетения за търсещите работа и субсидиране на
Коментари Харесай

Най-голямата социална реформа в Германия срещна отпор от опозицията

Предвиждат се по-високи компенсации за търсещите работа и субсидиране на базови витални разноски. Критиките са, че ограниченията ще покачват безработицата и ще донесат нови разноски за бюджета. Реформата може и в допълнение да подкопае конкурентоспособността на някои немски компании, разчитащи на ниски разноски за труд.
Най-амбициозната обществена промяна на немското държавно управление в понеделник беше блокирана от опозицията в Народното събрание. Докато заетостта в страната е исторически висока, а някои промишлености изпитват дефицит на личен състав, ръководещата трипартийна коалиция се пробва да наложи нов метод към пазара на труда. Реформата планува по-високи компенсации за търсещите работа и субсидиране на базови витални разноски, само че среща рецензии, че ограниченията ще покачват безработицата и ще донесат нови разноски за бюджета. Предстоят сложни договаряния, защото ХДС, чиято поддръжка ще е нужна, не утвърждава предложенията.

Предложението на държавното управление цели да замести досегашното законодателство, известно като Hartz IV, въведено през 2003 година от държавното управление на Герхард Шрьодер в изискванията на висока безработица. Bürgergeld, или така наречен цивилен приход, като се изключи че ще е по-висок от досегашните компенсации за безработица, ще пристигна с по-облекчени условия. Предвижда се също по този начин през първите две години страната да покрива наема или вноските за жилище на търсещите работа в безграничен размер, както и разноските за отопление в рационални граници, оповестява немското издание Spiegel. Освен това държавното управление желае да даде опция на безработните да получават в допълнение образование или обучение, вместо да бързат с намирането на работа и да са длъжни да се съгласят на неотговаряща на уменията им или нископлатена позиция. Макар да прилича най-малък базов приход, Bürgergeld е нещо друго, защото е ориентиран единствено към хората, които са способни да работят и са нуждаещи се съгласно избрани критерии.
Реклама Новите правила понижават тласъците за започване на работа, считат от опозицията.
Новите правила понижават тласъците за започване на работа, считат от опозицията. Едно четиричленно семейство може да има спестявания 150 хиляди евро и отново да получи цивилен приход, споделя Херман Грьое от ХДС. Реформата беше утвърдена от Бундестага с гласовете на ръководещата коалиция " светофар ", само че в понеделник опозицията съумя да я блокира във Федералния съвет (Бундесрата), защото провинциите, в които ХДС взе участие в ръководството, имат болшинство от 39 против 30 гласа, а локалните обединения търсят компромис. Правителството желае промяната да влезе в действие от 1 януари, само че с цел да бъде въобще утвърдена, евентуално ще би трябвало да бъде орязана. Вдигането на компенсацията от 449 на 502 евро среща задоволително необятна поддръжка поради растящите разноски за живот, само че това не важи за останалите ограничения. Сред най-спорните точки е размерът на активите, които безработните могат да имат, с цел да се квалифицират за помощта - държавното управление желае тя да е 60 хиляди евро и 30 хиляди за всеки спомагателен член на семейството.

Към август 5.4 млн. души в Германия са получавали помощи за безработица по старите правила. Oчаква се спомагателните разноски от новата система да възлизат на към 4.8 милиарда евро следващата година и след това да порастват, съгласно данни на Reuters.
По-малки тласъци за търсене на работа
Основният политически претекст на Германската социалдемократическа партия е да върне известността си измежду своите съществени гласоподаватели, работещите хора, огромна част от които отблъсна преди 20 години. През 2003 година тогавашният канцлер Герхард Шрьодер от ГСДП, още веднъж подкрепян от Зелените, сътвори комисия, ръководена от някогашния управител във VW Петер Харц, с чието име е известно препоръчаното от него законодателство. Правилата усилиха натиска върху безработните и доведоха до митинги, а Шрьодер изгуби изборите през 2005 година Появи се и нова лява партия (Die Linke), към която се насочи част от работническата класа, която се почувства предадена от социалдемократите.
Защитниците на промяната показват, че безработицата в този момент е на едно от най-ниските си равнища въобще Реклама
Hartz IV обаче докара до спад на безработицата. Предложената от кабинета " Шолц " нова система резервира някои тласъци за търсене на претовареност, само че улеснява хората да изберат да не работят, считат анализаторите от Eurointelligence. Затова те чакат структурната безработица отчасти да нарасне, защото гражданският приход в допълнение на помощта за заплащане на наем и отопление елементарно могат да надвишават възнаграждението за една нископлатена работа. Служители с ниски приходи даже биха могли да подобрят положението си, като изоставен.

Защитниците на промяната показват, че безработицата в този момент е на едно от най-ниските си равнища въобще. " Тогава имахме всеобща безработица, в този момент приказваме за дефицит на чиновници ", сподели министърът на труда Хъбъртъс Хайл. Според специалистите обаче тази обстановка не е даденост. Има риск безработицата скоро да се увеличи с настъпването на криза в Германия, както и дълготрайно с протичащите структурни трансформации в немската промишленост. Реформата също по този начин може в допълнение да подкопае конкурентоспособността на някои немски компании, разчитащи на ниски разноски за труд.
Свързани публикации Европейските компании не престават да се насочват към Китай 13 ноември 2022, 13:00 Защо инфлацията отхвърля да си отиде 11 ноември 2022, 06:48 Енергийната рецесия отслабва европейската промишленост 10 ноември 2022, 10:30 Германия позволи на китайската Cosco да купи дял от пристанището в Хамбург 27 октомври 2022, 11:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР