Предвиждаме купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000

...
Предвиждаме купуването на минимум 80 000 устройства - 20 000
Коментари Харесай

МОН купува поне 80 000 устройства за електронно обучение

Предвиждаме пазаруването на най-малко 80 000 устройства - 20 000 за учителите, и най-малко 60 000 за учениците, които ще се употребяват за елекронното образование. Това ще стане със средства от Европейския съюз, само че е обвързвано с бюджетни процедури и със Закона за публичните поръчки. Това сподели в отговор на парламентарен въпрос за проблеми при прекосяването към електронното образование министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той означи, че при изключителното състояние от март тази година поради ковид, България беше една от страните, в която доста бързо и релативно сполучливо стартира образованието в електронна среда.

" По данни на МОН, още в първите седмици при образованието в електронна среда, близо 5 % от учениците заявиха, че не се образоват заради липса на устройства, и близо 5 % - заради липса на интернет съгласуваност. Бяха подписани контракти с мобилните оператори за преференциални предложения за учебните заведения, в помощ на родителите, за снабдяване на интернет на преференциални цени ", регистрира министър Вълчев.

" Заедно с два от мобилните оператори у нас изградихме 11 WiFi зони в така наречен обособени квартали, в местата с най-висока централизация на необхванати възпитаници ", сподели още Вълчев.

Той добеви, че са купени към този момент близо 900 устройства, като по-голямата част от тях са били предоставени на учителите, а по-малка част - на учениците.

" Съдействахме за даряването на възпитаници и на над 1000 устройства ", добави министърът.

Вълчев разяснява също по този начин, че учениците, които не са се присъединили в електронното образование, не е единствено поради това, че нямат достъп до интернет и до устройства, а поради отвращение на една част от тях да се включат.

" Имаме близо 20 % деца, при които имаме проблеми с тяхната ангажираност и постоянна посещаемост при естествена обстановка, и при присъствено образование. Точно тези деца не бяха включени и в електронното образование ", изясни министър Вълчев.

Той разкри, че главният ни проблем е неналичието на отношение и отговорност на родители към образованието, само че огромна част от тези деца имат смарт телефони, като ги употребяват за друго, а не за образование.

Тези 80 000 устройства, които ще бъдат купени, няма да бъдат употребявани единствено при електронното образование, а ще се употребяват от учителите в учебните заведения.

" Във всяка класна стая би трябвало да има устройство, тъй като учителите работят с електронни дневници и ще свързват тези преносими компютри с мултимедийни екрани или с проектори ", изясни министър Вълчев.

Той сподели, че и в този момент има над 60 000 устройства в учебните заведения, само че огромна част от тях са стационарни компютри и не могат да се употребяват при изключителна обстановка.

" В момента 0,4% от паралелките са карантинирани, даже да станат 1 %, няма проблем с наличната техника, в случай че се задържи настоящето общо равнище на среднодневен брой инфектирани, с цел да се обезпечи образованието в електронна среда ", сподели още министър Вълчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР