Предвижда се всяка от трите години в 3-годишната бюджетна прогноза

...
Предвижда се всяка от трите години в 3-годишната бюджетна прогноза
Коментари Харесай

Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС: За следващите три години се предвижда двойно увеличение на държавния дълг

„ Предвижда се всяка от трите години в 3-годишната бюджетна прогноза да се теглят заеми – към 16 милиарда лв., или общо 48 милиарда. За параленост, през последните 22 държавни управления, които са управлявали бюджета на нашата страна, от 1997-а година, чистият размер на дълга е 37.3 милиарда лв.. Като извадим задълженията, които ще бъдат падежирани през тези три години, чистото нарастване на дълга ще бъде някъде към 38 милиарда лв.. Само за три години чистият дълг ще се усили двойно. “ Това сподели пред кореспондент на Euronews Bulgaria някогашният финансов министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

 
Поради влошените фискални индикатори и огромния риск за фискална неустойчивост в страната, за което, искрено да ви кажа, съществена виновност носи последното постоянно държавно управление, служебният кабинет реши да вкара втория вид, който е обвързван с осъществяване на настоящите политики през 2022 година. Но за жалост, и този бюджет, въпреки че е със настоящи политики, ще приключи с недостиг от 6.6%, което е 11.6 милиарда лв.. Или се утежнява дефицитът през 2023 година по отношение на 2022-а с над 5.3 милиарда лв..
Този недостиг би трябвало да се финансира, разясни финансистът.

„ Надявам се да стане един забавен спор, в който в последна сметка да разберем с какъв бюджет и с какви задължения и дефицити ще бъде бюджетът за идната година “, сподели Ананиев във връзка идното чуване на служебния финансов министър Росица Велкова в Народното събрание.

„ Служебният Министерски съвет създаде три разновидността на бюджета. Единият е с удължителен закон, с наредбите, които работят през тази година. Другият е с непроменени политики. Третият, който е съвсем неосъществим, да стигне дефицитът до 3% в края на идната година “, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР