Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по

...
Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по
Коментари Харесай

Спешна помощ по въздух: Кога е възможно да случи и у нас?

Предвижда се основаване на Център за незабавна здравна помощ по въздух. Проектът за основаване на Центъра, препоръчан от министъра на опазването на здравето в служебния кабинет Асен Меджидиев, е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

Центърът за незабавна здравна помощ по въздух ще бъде с предмет на активност:

- оказване на незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица на местопроизшествието и по време на превозването

- обезпечаване на медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки

- съгласуваност на дейностите по даване на превоз по въздух, както и при зародила потребност от профилиран въздушен превоз посредством междуструктурна връзка с Държавния авиационен оператор, центровете за незабавна здравна помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи и други държавни институции.

За съставяне на Центъра ще са нужни 68 щатни бройки. Около 15% от обитаемоте места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на съответна здравна помощ при незабавни положения е мощно затруднено.

Съществува известна неравнопоставеност на популацията във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ, която съгласно европейските стандарти е най-ефективна, в случай че бъде оказана в границите на до 20 минути от случая, се показва в отчета. 

Анализ за основаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на незабавна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, демонстрира, че ще са нужни спомагателни 8 500 000 лева, от които 6 800 000 лева годишно за хонорари на чиновниците.

Първите два хеликоптера за потребностите на незабавната здравна помощ се чакат в България в средата на тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР