Предвижда се разходите за отбрана на Великобритания да достигнат 2,3%

...
Предвижда се разходите за отбрана на Великобритания да достигнат 2,3%
Коментари Харесай

Великобритания ще харчи 2,3% от БВП за отбрана

Предвижда се разноските за защита на Англия да доближат 2,3% от Брутният вътрешен продукт през тази година заради увеличението на военната поддръжка за Украйна на фона на нахлуването на Русия в тази страна, гласи изказване на държавното управление, представено от Ройтерс.

Прогнозата беше направена, откакто министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс прикани за по-голямо финансиране, заявявайки, че Англия би трябвало да ускори вложенията в защитата си, с цел да се оправи със заканите освен от Русия, само че и от Китай и други страни.

Уолъс прикани премиера Борис Джонсън да усили бюджета за защита до 2028 година до 2,5 % от брутния вътрешен артикул, гласи репортаж на Talk TV.

Новата прогноза за Англия ще бъде над оценката на НАТО, че тази година Лондон ще изразходва 2,12% от Брутният вътрешен продукт за защита, и е по-висока от 2,26% през 2021 година

Атлантическият алианс изисква от членовете си да поддържат разноските за защитата си над прага от 2%, само че се очакваше Джонсън да оспори този мотив.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид през днешния ден Джонсън също по този начин ще разгласи нови военни задължения към НАТО и ще призове съдружниците да обсъдят нова цел за вложенията в защитата от 2024 година, заяви държавното управление в изказването си.

" През идващите 10 години заканите към нас единствено ще се усилват. Нуждаем се от съдружници - от всички съдружници - да копаят надълбоко, с цел да възстановим възпирането и да подсигуряваме защитата през идващото десетилетие ", се споделя в изказването, в което се цитира квалифицираната тирада на Джонсън.

" 2 % постоянно са били предопределени да бъдат долна граница, а не таван и съдружниците би трябвало да продължат да се засилват в този интервал на рецесия. "

Англия съобщи, че също по този начин ще обезпечи бързо подкрепление за Естония, в случай че е належащо, и ще разположи артилерия, противовъздушна защита и хеликоптери в страната. Естония беше анексирана от някогашния Съветския съюз през 1940 година и получи самостоятелност през 1991 година

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, балтийските страни Естония, Латвия и Литва приканват в района им да бъдат ситуирани най-многобройни боеспособни сили на НАТО в Европа от края на Студената война, опасявайки се, че те може да са идващите лишени на съветска офанзива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР