Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и

...
Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и
Коментари Харесай

Хинков: Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за антибиотиците

" Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици ", сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

" Възможността за електронно определяне на антибиотици е създадена, следва софтуерно прецизиране и се чака реализирането му ", добави той. Хинков посочи, че е разговарял с ръководителя на Българския лекарски съюз и " тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е задоволително ". 

През предходната година стартира изписването на електронни предписания, посоки за обзор при експерт и за хоспитализация. Остана в действие опцията за изписване на някои лекарства и на хартиена – бяла рецепта. В началото на тази година стартира и електронното изписване на протоколите за разпределяне на лекарства за скъпоструващо домашно лекуване, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси.

Целта е улеснение на пациентите и лекарите, като посредством въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да показват здравна документи за легализация на протокол. Отпадна и задължението им да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени предписания, които съдържат лечения с лекарства, в чийто състав има наркотични субстанции.

Хинков сподели още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за съществуване на алкохол или опиати в кръвта. Коментарът му беше във връзка съществуването на дребен брой лаборатории, в които тези проби се изследват.

По думите му опцията за осемте лаборатории е разискван и с министъра на вътрешните работи и има подготвеност за решение на казуса.

По отношение на напусналите педиатри от болничното заведение във Враца и затварянето на детското поделение министърът сподели, че кметът на Враца го е уверил, че е убедил педиатрите да се върнат на работа. " Това е доста огромен триумф, само че краткотраен, тъй като проблемите не са решени, следва да се вземат решение ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР