Предвижда се новите правила да влязат в сила от края

...
Предвижда се новите правила да влязат в сила от края
Коментари Харесай

Проектонаредба в София: Фойерверки и пиратки само с разрешение на районния кмет

Предвижда се новите правила да влязат в действие от края на януари 2021 година
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев даде брифинг по отношение на промени в Наредбата по публичен ред и сигурност по отношение на ограничение потреблението на пиротехнически средства.

„ Зад концепцията на сътрудниците от групата от ГЕРБ-СДС застанаха Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Патриоти за София “ да въведем ограничавания за потребление на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други сходни на територията на Столична община “, уточни той.

По думите на Георгиев е имало голям брой сигнали и недоволства от поданици в другите квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства когато и да е на денонощието, което основава голям стрес.

„ Това решение ще бъде разисквано след едномесечно обществено разискване, след което ще бъде признато през януари, с цел да бъдат наложени промени “, разкри той.

От Столичния общински съвет са сезирани с петиция от над 17 хиляди жители по отношение на нуждата от предприемане на ограничения в тази посока. Проведени са голям брой полемики и с разнообразни организации, да вземем за пример в региона на децата със специфични просветителни потребности, които са показали за какво е належащо да бъдат подхванати такива ограничавания.

„ Въвеждаме нов ред за потреблението на пиротехнически произведения. Няма да се не разрешават артикули от най-безопасната категория - вид бенгалски огън или огън за торта “, уточни Георги Георгиев.

Регламенти обаче ще се вкарат за останалите категории - фойерверки, които създават десетки гърмежи, пиратки, „ римски свещи “. В момента един човек може да купи по 10 такива.

„ Какво предлагаме? Категориите F2 и F3 не могат да се употребяват на територията на Столична община от момента на приемане на наредбата, в случай че не сте получили позволение от съответния областен кмет “, изясни ръководителят на СОС.

По думите му минимум 10 дни преди фамилното празненство или фирмено празненство, на което хората желаят да употребяват такива пиротехнически средства, би трябвало да се подаде заявление по пример в съответната районна администрация, в което се разказва – къде, по кое време и какво ще се употребява, включително количеството на пиротехническото средство, като районният кмет преценя дали да даде позволение.

„ Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Не може да се гърмят покрай лечебни заведения, обществени домове и детски градини по обясними аргументи “, съобщи още ръководителят на СОС.

С тези промени обаче няма да се не разрешават или анулират новогодишните празненства, което разрешава до 1 часа сутринта да има сходни прояви. С новата разпоредба това ще стане до 2 часа, само че тя ще бъде призната идната година, посочи Георгиев.

За осъществяването на бъдещата разпоредба ще наблюдават както от Столичния инспекторат, по този начин и от Министерство на вътрешните работи. Глобите за извършители ще бъдат от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за компании – сред 3000 и 10 000 лв..

Предстои публично разискване на проектонаредбата при започване на януари и гласуването и от СОС във втората половина на месеца, когато и тя ще влезе в действие.

„ Всякакви оферти са добре пристигнали. Апелът ни е да се ограничи потреблението на пиротехнически средства “, прикани Георги Георгиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР