Предвижда се на 16-ти август да бъде обявена мярката за

...
Предвижда се на 16-ти август да бъде обявена мярката за
Коментари Харесай

Владимир Малинов: До дни пускаме процедурата по ПВУ от 1,2 млрд. лв. за батериите за ток

Предвижда се на 16-ти август да бъде оповестена мярката за кандидатстване по процедурата " Национална инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници " (Rеstore) от Плана за възобновяване със период за подаване на предложенията от 90 дни, т.е. до 16-ти ноември. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката, който бе изслушан по време на енергийната комисия в Народното събрание по повод на програмата Restore.    

Целта е да се построи мрежа от батерийни стопанства, които да обезпечат опция възобновимите източници да складират електрическа енергия в интервалите на свръхпроизводство на ток и по този начин да се оказва помощ за балансиране на електроенергийната система.

Малинов напомни, че на 25-ти юни Министерството на енергетиката разгласило за публично разискване изискванията за кандидатстване и за осъществяване на вложения по процедурата.  " През януари би трябвало да бъдат подписани договорите за тази помощ. Това е крайният период, в който би трябвало да се оправим и не можем да си позволим забавяне ", посочи Малинов. 

Общият размер на безвъзмездното финансиране по проекта  е 1 179 365 490 лв., а крайната цел е да се складират 3 000 мегаватчаса.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев изрази своето терзание от това, че по процедурата не се позволяват вложения към разпределителната мрежа, а единствено към мрежи с високо напрежение и би трябвало да бъдат построени подстанции. " Смятам, че кандидатите  няма да съумеят в периодите, които са сложени, с което страната ни рискува да загуби средства по проекта ", обърна се Добрев към министъра. 

" Честа процедура е когато имаме подозрения, че няма да бъдат усвоени средствата до край е да бъдат наддоговорени с 25%. Ако вашият бюджет е 590 млн. евро, е допустимо вие да го наддоговорите, с цел да сме сигурни, че ще усвоим оптималната част от тези пари ", предложи Добрев.

Малинов обаче сподели, че вместо наддоговоранято, може бъде контрактуван ресурсът, който има, само че в първата една трета от интервала да бъде изтънчено кои от тези планове имат позволение за градеж и при положение на неналичието на такива, да бъдат вкарани други планове от аварийния лист, които имат такова позволение.

Министърът бе изслушан и във връзка с вчерашната акция на европрокуратурата в " Булгартрансгаз ". Първоначално се появи версия, че инспекцията е поради контракта с турската газова компания " Боташ ". Европейска комисия разгласи, че ще ревизира дали със договорката с България са нарушени правата на Европейски Съюз за конкуренцията.

По-късно денем обаче се появи втора версия - че европрокуратурата ревизира план, финансиран с европари. Пред БНР Мартин Владимиров - старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, съобщи, че става въпрос за огромни планове за създаване на газопреносна мрежа или разширението на Чирен, по-скоро е за Чирен.

" Проверката касае планът за уголемение на " Чирен " и по-скоро фокусът е в част от плана, а точно построяването на сондажния фонд ", сподели Малинов пред депутатите. 

" Проверката е траяла повече от 10 часа и в границите на нея от чиновниците, и от управлението на " Булгартрансгаз " е оказано цялостно подпомагане. Представени са писмени документи в забележителен размер, както и протокол, който е над 76 стр. с показани всички изискващи документи в оригинал и копие ", добави министърът. 

По-рано през днешния ден стана ясно, че  Малинов е разпоредил краткотрайно прекъсване на поръчката за уголемение на " Чирен " до привършване на инспекцията на Европейската прокуратура.

От своя страна Радослав Рибарски от ПП-ДБ сподели, че са обезпокоени от прекъсването на този план, защото и извънредно значим за енергийната сигурност на страната, само че Малинов затвърди, че нищо не може да се направи, до момента в който тече инспекцията. 

Малинов обърна внимание и на друго във връзка със сигнала.  “Ако сте задоволително добре осведомени с него, към него има приложение, което е отчет от вътрешния инспектор на " Булгартрансгаз ”. Доклад на вътрешния инспектор, който аз персонално съм упълномощил за одитен ангажимент в предходното ми качество като изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ". Възниква въпросът по какъв метод този отчет излиза отвън рамките на сдружението “, сподели министърът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР