Предвижда се хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели,

...
Предвижда се хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели,
Коментари Харесай

Ще наберат ли гъбарите червена мухоморка за Спецов?

Предвижда се хората, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен налог. Според в този момент настоящото законодателство тези приходи би трябвало да се заявяват с годишната данъчна декларация и да се таксуват с 10 % данък, по този начин както приходите от всяка друга трудова активност.

Новият патентен налог дали ще е спомагателен, или ще замести някой различен? Това посочи в изявление пред БНР Юлиан Колев, представител на Българската асоциация на гъбарите, като главно незнайно пред сектора.

С смяна в Закона за локалните налози и такси събирането на билки, гъби, боровинки и други диворастящи плодове и растения се включва в листата с дейностите, които се таксуват с патентен налог от общините. Размерът на данъка може да варира сред 240 и 480 лв. годишно.

" Очакваме среща с Министерството на финансите, с цел да бъдем осведомени с концепциите им, а и ние да споделим за нашите проблеми, в случай че можем да намерим взаимни решения. На 3-ти октомври, понеделник, сме поканени в централата на Национална агенция за приходите ", сподели той.

Колев акцентира, че досега се знае, че се планува патентен налог за берачите на гъби, които до момента не са заплащали никакви данъци, а само компаниите, които купуват, преработват и изнасят, са плащали налози по Закона за приходите на физическите лица:

" Не е ясно дали този налог ще остане и патентният налог ще е спомагателен. Т.е. не знаем дали това е спомагателен налог, или ще замести някой различен ".

В същото време в Закона за горите се предлага създаване на указател на лицата, които изкупуват диворастящи лечебни растения, гъби, плодове и други Вписването в регистъра ще е изискване за осъществяване на тази активност, а регистърът ще се обслужва от Изпълнителната организация по горите.

Така ще могат да се разпознават лицата, които изкупуват съответните артикули, и да се осъществява данъчен контрол върху активността им. Друга цел на въвеждането на регистрационния режим е " понижаване на нелоялната конкуренция, изясненост за произхода на пусканите на пазара артикули и като индиректен резултат - повече доходи в държавния бюджет ".

Предлаганият регистрационен режим ще е оптимално банален и няма да води до осезаема административна тежест за лицата, които изкупуват билки, гъби и така нататък, се показва в претекстовете. В същото време е планувана глоба от 1500 до 3000 лева за лица, които се занимават с тази активност, без да имат регистрация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР