Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни

...
Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни
Коментари Харесай

Повече математика, по-малко езици: Промените в план-приема след 7 клас

Предвижда се да има по-малко непознати езици и повече осведомителни и механически предмети в учебно заведение. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но следващата година ще намалеят до единствено 23% от всички след 7-и клас.

" Придобиването, владеенето на българския език е преди всичко, само че осведомителните паралелки са от изключителна значимост ", разяснява пред bTV Ваня Кастрева, шеф на РУО-София.

 Ще има матури за 7 и 12 клас, външно оценяване за 4 и 10 - може и да няма Виж още

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки планува обезпечаване на повече фрагменти на пазара на труда с техническо обучение и специалности, за които се изисква позадълбочено проучване на математика и естествени науки.

" Трябва да се търси баланс, защото България не се развива единствено сред Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите ученици работят за непознати компании! ", сподели Сергей Игнатов, някогашен министър на образованието.

Предвижда се учебните заведения да трансформират своите паралелки след 7. клас. Така, да вземем за пример, в столичното 31 учебно заведение е допустимо паралелката с непознат език да се трансформира в математическа.

" Емоционално ще бъде мъчно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с потвърден триумф, с висок бал, с цел да я превърнем в нещо, което крие изненади ", разяснява пред bTV Велина Георгиева, шеф на 31 СУЧЕМ " Иван Вазов ".

" Ако пазарът въздейства, майките са още по-силни от пазара! Ако се понижат езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано на открито ", счита Сергей Игнатов, някогашен министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не значи понижаване на хорариума часове във връзка с проучването на непознатия език.

Няма да има съкращения и нови назначения. Междувременно в столицата се плануват нови специалности в областта на битовата електротехника, осведомителната сигурност и охранителни системи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР