Предвижда се да бъде определен нарочен магистрат, който да може

...
Предвижда се да бъде определен нарочен магистрат, който да може
Коментари Харесай

Изменения в Конституцията ще търсят отговорност на главния п...

Предвижда се да бъде избран умишлен магистрат, който да може да проверява основния прокурор при данни, че е направил нарушаване, представляващо закононарушение - по този начин отговори правосъдният министър Надежда Йорданова на въпрос, заложен от представител на " Продължаваме Промяната " по време на чуването ѝ в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ, приготвя се механизъм за избора на този проверяващ магистрат,

който да бъде подобен на инцидентното систематизиране на делата и преписките в прокуратурата, да бъде автоматизиран и да не включва човешка и субективна интервенция. Предвижда се той да бъде избиран от избран кръг магистрати със съответната подготовка и равнище. Подготвят се и спомагателни гаранции проверяващият магистрат да не бъде обект на разпра.

Министър Йорданова добави, че промените в Конституцията са най-сигурният механизъм,

с който може да се реши структурният проблем в правосъдната система, като съдийското самоуправление, статутът на основния прокурор, също и въвеждането на конституционната тъжба.

Тя добави, че към момента не престават консултациите и изчистването на елементи по механизма за търсене на отговорност от основния прокурор,

когато той не извършва отговорностите си и при данни за осъществено закононарушение. По думите ѝ сега се разисква дали и по какъв начин тази смяна може да стане без конституционни промени. И добави, че

до 15 януари механизмът би трябвало да е изчистен, защото това е срокът, в който Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде изпратен в Брюксел.

Министерството на правораздаването приготвя законодателно предложение, обвързвано със глобите от Съединени американски щати по закона " Магнитски ", с което да се основава гаранция за добросъвестните български юридически и физически лица, да бъдат те предпазени, сподели още Йорданова.

По мотив опълчването сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата и посочването на съответни лица и субекти по отношение на следствия, Йорданова съобщи, че чака основният прокурор Иван Гешев и министър Бойко Рашков да си извършват пълномощията по най-хубавия метод. Тя прикани всички да съблюдават презумпцията за невиновност.
Свързани вести Правосъдният министър: Сигналът против Гешев е доказан, има документи Гешев с букет при Йорданова. Тя: Да обсъдим вашата оставка ВИДЕО Гешев: Очаквам да ми изискат оставката и за световното затопляне
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР