Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за

...
Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за
Коментари Харесай

България ще даде около 3 млрд. лв. за държавни гаранции за строежа на седми блок на АЕЦ Козлодуй

Предвижда се България да даде към 3 милиарда лв. за държавни гаранции за построяването на седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви  министърът на енергетиката Румен Радев в отговор на на въпрос във връзка заложените в проектобюджета нови заемни съглашения по отношение на финансиране на план " Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на площадка №2 на АЕЦ " Козлодуй "   в размер до левовата равноценност на 1 500 417 089 евро при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи ". 

Министър Радев посочи, че това не е финансов разход. " Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подкрепят плановата компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, с цел да има най-хубавите вероятни лихвени условия, такси и други условия ", съобщи министърът. Държавната гаранция е нужна за взимане на заеми от страна на плановата компания за градежа на новата нуклеарна мощ по технологията AP-1000 на " Уестингхаус, " добави министърът на енергетиката, представен от Българска телеграфна агенция

В  края на октомври държавното управление реши капиталът на АЕЦ " Козлодуй " - нови мощности " да бъде повишен с 500 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР