Предвижа се пътищата, които ще попаднат в обхвата на тол

...
Предвижа се пътищата, които ще попаднат в обхвата на тол
Коментари Харесай

Тол системата ще обхване около две трети от пътищата в страната

Предвижа се пътищата, които ще попаднат в обсега на тол таксите, да не са повече от 2/3 от републиканската пътна мрежа. В заданието за построяването на системата е заложена тя да се простира върху 80% от тази мрежа, само че следва да се вземе политическо решение по въпроса. Това се разбра от думите на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред Българска национална телевизия.

В момента винетката е наложителна за придвижване по цялата републиканска мрежа, която е 20 хиляди км. Безплатно е придвижването по общинските пътища, които са общо 19 хиляди км.

Въвеждането на тол системата цели да се вкарат по-адекватни такси за прекосяване през страната на тежкотоварните коли. Чрез нея също ще се даде опция и винетките да бъдат електронни.

Министърът уточни, че се чака още веднъж решението за избор на реализатор на тол системата да бъде обжалвано и пред Върховния административен съд. Този път обаче страната ще изиска авансово осъществяване, тъй като юристите на пътната организация са уверени, че процедурата, по която е въведена публичната поръчка е транспарантна и законосъобразна, а жалбите - неоснователни. Освен това Нанков се закани да бъде заведено дело против обжалващите, тъй като самостоятелна финансова компания, наета по проблема, пресметнала, че загубите дневно от невъвеждането на тол системата са за 1.5 млн. лева

В отговор на въпрос министърът уточни, че би трябвало да се разиска въпросът дали с приходите от тол системата да се финансира ремонта на общинските пътища, чиято поддръжка е недофинансирана.

След сигнал на жители инспекция открила, че в три часови диапазона ремонтираната тръба на тунел " Витиня " се задимява, защото другата се ремонтира и целият поток сега минава през нея. Това била повода и вентилаторите вътре да минат на ръчен режим. На 20 ноември би трябвало да бъде отворена и другата тръба на този тунел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР