Предвидили сме отделно установяване на резултата в секциите, където има

...
Предвидили сме отделно установяване на резултата в секциите, където има
Коментари Харесай

Росица Матева: Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините

" Предвидили сме настрана определяне на резултата в секциите, където има хибридно гласоподаване – с хартиени бюлетини и с машини. Секционните изборни комисии няма да сумират нито едно число както от хартиените бюлетини, по този начин и от машинните бюлетини. Това ще става в изчислителните пунктове ". Това съобщи представителят на Централната изборна комисия Росица Матева в " Интервюто в Новините на NOVA ".

Тя изясни, че гласоподавателят би трябвало да знае за кого ще гласоподава, когато е в секционната изборна комисия и да каже по какъв начин ще гласоподава – електронно или с хартия.

Матева даде образец за вота от 2 април, когато в СИК настрана установяваха единствено преференциите, а резултатите от партии и обединения се сумираха от комисиите. Сега и тези цифри няма да се сумират от секционните комисии, с цел да не се позволяват неточности.

Тя предложи членовете на СИК да не бързат, а деликатно да попълнят числата в протоколите.

" Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде друга. Най-къси ще бъдат бюлетините за кметове на кметства, според от броя на претендентите ", добави Матева.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР