Предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители до края

...
Предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители до края
Коментари Харесай

КНСБ: Премахването на регулираните цени за битовите потребители ще създаде социални проблеми

Предвиденото унищожаване на контролираните цени за битовите консуматори до края на 2025 година ще сътвори тежки обществени проблеми. Това предизвестяват от КНСБ в мнение, изпратено до премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Либерализацията на пазара на електрическа енергия за популацията е заложено в плана за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше оповестен за публично разискване. От синдиката подлагат на критика и предложенията в него за подкрепяне на енергийно бедните семейства.

В мнението на КНСБ се показва, че в границите на две години битовите консуматори няма да могат да се приспособяват към новите условия и към излизането си на свободния пазар. Синдикалистите акцентират, че с плана за промени в закона за енергетиката се вкарват нови, по-тежки условия за работа на въглищните централи и има заплаха те да преустановят работа още преди 2030 година. От КНСБ упорстват да се регламентира кой фонд и по какъв начин, с сила закупена от кое място - дали на свободен пазар, или от локален източник с ниска цена, да вземем за пример АЕЦ " Козлодуй ", ще компенсира съответно енергийно бедните семейства. 

От синдиката оферират да се ползват отстъпки от сметката съгласно доходното им положение за главно жилище единствено за несъмнено съответно количество сила в отоплителен сезон, и друго количество в преходните сезони, както и да се създаде тактика или стратегия за понижаване на енергийната беднотия в страната. В мнението се обръща внимание и на това, че не излиза наяве по кое време тъкмо е планувано НЕК да загуби функционалността на публичен снабдител и слага въпроса за гарантирането на налични цени за семействата у нас.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР