Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на

...
Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на
Коментари Харесай

750 лева стипендия за докторантите

Предвидени са средства в бюджета, с цел да стане стипендията на докторантите 750 лв. и тя ще е по-висока от минималната работна заплата.

Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на съвещанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, на което се преглежда за първо гласоподаване бюджета за 2022 година за образованието и науката.

За висшето обучение с 8,2 % е нарастването на средствата, само че когато даваме средства за висше обучение и за Българска академия на науките, би трябвало да е ясно защо отиват тези средства и какъв ще е резултатът от тях, сподели министър Денков.

Той съобщи, че поддържа напълно мнението, че би трябвало да се усилват средствата за висше обучение и просвета, само че означи, че има качествена разлика, когато се разисква предучилищното и учебното обучение и когато се разисква висшето обучение и науката.
 istock istock
Държавата е длъжна да обезпечи на всяко дете в България качествено образование, което значи, че би трябвало да има учители, качествена материална база и това е доста друго от дилемите, които са във висшето обучение и науката. Голяма част от учителите ни са в предпенсионна възраст и сме длъжни да продължим с изпреварващото нарастване на учителските заплати, тъй като другояче ще се окажем без учители в учебните заведения.

И учените, и преподавателите във висшите учебни заведения имат и други благоприятни условия за търсене на финансиране, които са допълващи към заплатите им. Ще направя обаче всичко допустимо както да се боря за повече средства за висше обучение и просвета, по този начин и за реформирането на тези системи, тъй като те имат потребност от това, съобщи просветителният министър.

" Новината, която се появи предходната седмица, за някакви планувани мегапроекти във висшето обучение, е подправена. Затова отхвърлих да я разясня и няма да я разясня по този метод, по който беше обявена. Като му пристигна времето, тя ще бъде показана със съответния комплекс от ограничения, с цел да е ясно какво ще се случва ", съобщи в отговор на въпрос министър Денков за появилите се информации за сливания на университети.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР