Предвидената сума в план-сметката за чистота в бюджет 2024 на

...
Предвидената сума в план-сметката за чистота в бюджет 2024 на
Коментари Харесай

Нови стратегии за управление на отпадъците се предвиждат в Пловдив, 53 милиона лева са парите за чистота

Предвидената сума в план-сметката за непорочност в бюджет 2024 на Пловдив от 53 милиона лв. може и да наподобява колосална, само че в действителност е действителна и дава отговор на потребностите на втория град по величина в страната. Това разяснява в обзорно изявление за Дарик радио зам.-кметът по екология и опазване на здравето в общината Иван Стоянов.

15 милиона от средствата са за сметосъбиране и сметоизвозване. Около 9 милиона лв. са за рекултивация на сметищата, т.е. таксата за всеки звук боклук, който общината заплаща, а над 28 милиона лв. са за поддържане на териториите за публично прилагане - разчистване, машинно миене, метене и зимно поддържане, изясни Стоянов.

По думите му, към 105 000 тона боклук депонира община Пловдив на сметището в Шишманци и към 35 000 тона в Цалапица.

Работна група в община Пловдив ще би трябвало да изготви новата процедураза пресмятане на размера на такса битови боклуци. В другите региони в града ще бъдат употребявани разнообразни методики, като специфични площадки за контейнери за боклуци и съвременни камиони за събиране на отпадъците, които ще могат да пресмятат тежестта на изхвърлените отпадъци.

От новата администрация на Пловдив възнамеряват да бъде понижено количеството третиран боклук на депото в село Шишманци и да се усили преработването, стана ясно още от думите на зам.-кмета поекология и опазване на здравето. Той добави още, че се планува напълно скоро да проработи трета клетка на депото, което ще усили потенциала за депониране на боклуци повече от два пъти.

Пловдивската община възнамерява да кандидатства за финансиране в размер на над 10 милиона лв. по стратегия " Околна среда " за облагородяване на тъй наречените „ кални “ петна в града, с цел да се отстрани опцията зеленината да бъде унищожена от паркирали от горната страна коли. В това число влизат и терените сред блоковете, които са неподдържани и компрометирани.

Кога ще стартираме да плащаме съразмерно на изхвърления от нас отпадък, какви ще са новите условия, които ще бъдат заложени в новата социална поръчка, защото досегашният контракт на общината с подизпълнителя КМД изтича през октомври, може ли едно общо общинско дружество, основано от сливането на „ Чистота “ и „ Градини паркове “, единствено да обслужват общината, с цел да не отива солидна част от парите в бюджета за непорочност за определения подизпълнител, какви тъкмо промени се плануват в метода на събирането, извозването и преработването на боклука на Пловдив, с цел да стане процесът оптимално ефикасен, по какъв начин ще бъде повишен контролът върху нерегламентираното изхвърляне на боклуци, изключително в Столипиново – отговорите чуйте в изявлението на Искра Койчева с новия зам.-кмет по екология и опазване на здравето на Пловдив Иван Стоянов - някогашен началник на „ Чистота “ от 2011 до 2019 година и кмет на „ Източен “ един мандат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР