Предвид всичките му успехи до момента, е трудно да се

...
Предвид всичките му успехи до момента, е трудно да се
Коментари Харесай

Ураганът „Карлос“: 20 статистики за 20-ия рожден ден на Алкарас


Предвид всичките му триумфи досега, е мъчно да се повярва, че през днешния ден Карлос Алкарас навършва едвам 20 години. Възпитаникът на една от легендите на модерни испански тенис – Хуан Карлос Фереро, към този момент е достигал до №1 в ранглистата и може да се похвали с 9 трофеи в Тура, в това число една от Големия шлем и три от Мастърс. Това обаче надалеч не са единствените впечатляващи достижения на родения в Ел Палмар тенисист.

По случай 20-ия рожден ден на Алкарас ви предлагаме 20 любопитни статистики, свързани с кариерата му досега.

20 – Броят на седмиците, които Алкарас прекара на върха в ранглистата, след триумфа си на US Open.

19 – Възрастта на испанеца, когато се изкачи до №1 за пръв път. Той е единственият младеж в Оупън ерата, достигал до лидерската позиция в ранглистата.

18 – Възрастта, на която Алкарас завоюва първата си ATP купа – в Умаг през 2021 година По този метод той стана най-младият първенец в Тура от 2008 година насам, когато Кей Нишикори подвигна трофея в Делрей Бийч.

17 – На Australian Open преди две години 17-годшиният Алкарас победи Ботик Ван де Зандсхулп на корт №17, записвайки първата си победа в съществена скица на Големия шлем.

16 – Възрастта, на която актуалният №2 дебютира в Тура. В първи кръг на шампионата в Рио де Жанейро през 2020 година, участващият с „ уайлд кард “ Алкарас победи седмия подложен Алберт-Рамос Виньолас със 7-6(2), 4-6, 7-6(2).

15 – Възрастта, на която Алкарас победи тогавашния №140 Педро Мартинес, записвайки първата си победа над състезател от Топ 200. По този метод той стана едвам петият 15-годишен тенисист за последните 20 години, записал победа над тенисист от Топ 200, след Рафаел Надал, Ришар Гаске, Бърнард Томич и Райън Харисън.

14 – Позицията на Алкарас в схемата, когато завоюва купата на Мастърса в Маями, трансформирайки се в най-младия първенец в историята на шампионата.

13 – Възрастта на Алкарас, когато пътят му за пръв път се пресича с този на Рафаел Надал. Роденият в Ел Палмар тенисист печели един от шампионатите в Rafa Nadal Junior Tour, като трофеят му е връчен персонално от Матадора. Двамата са се изправяли един против различен три пъти в ATP Тура, като салдото е 2-1 в интерес на Надал.

12 – Броят на ATP финалите, до които Алкарас е достигал.

11 – На 11 септември 2022 година испанецът завоюва своята първа и към този момент единствена купа от Големия шлем, побеждавайки Каспър Рууд на финала на US Open.

10 – Алкарас се изкачи за пръв път в Топ 10 на ранглистата след купата в Барселона предходната година. На 18-годишна възраст той стана най-младият състезател, пробивал в челната десетка след Рафаел Надал, който също реализира това след трофея в Conde de Godo 17 години по-рано.

9 – Броят на купите на Алкарас в Тура.

8 – Броят на петсетовите му победи на шампионатите от Големия шлем, като пет от тях пристигнаха на US Open. Алкарас е губил петсетов „ мейджър “ конфликт единствено един път – против Матео Беретини в третия кръг на Australian Open 2022.

7 – Броят на успехите на Алкарас над играчи от Топ 5. Първата от тях бе против Стефанос Циципас в трети кръг на US Open 2021.

6 – Навръх рождения си ден Алкарас ще играе на шестия си Мастърс полуфинал.

5 – Последователните му победи на Next Gen Finals 2021, където стигна без проваляне до купата.

4 – Титлите, които завоюва в границите на два месеца при започване на сезон 2022.

3 – Надделявайки над Рафаел Надал, Новак Джокович и Александър Зверев по пътя към купата в Мадрид предходната година, Алкарас победи и тримата топ сложени в шампионата. Освен това, той стана първият състезател, побеждавал поредно Надал и Джокович на клей.

2 – На тазгодишния Индиън Уелс испанецът победи над Талон Грийкспор за своята победа №100 в Тура. Така той стана вторият най-бързо достигнал тази граница тенисист след Джон Макенроу.

1 – Крайното му класиране за 2022 година Алкарас стана най-младият състезател и първият младеж в историята, завършвал годината като №1 в ранглистата на ATP.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР